Právě vysíláme

Sir Lewis Hamilton: Jezdec Formule 1 byl povýšen na rytíře

16. prosince 2021 11:38
Sir Lewis Hamilton: Jezdec Formule 1 byl povýšen na rytíře

Sedminásobný mistr světa Formule 1 Lewis Hamilton byl britským princem Charlesem pasován na rytíře. Ocenění získal tři dny po konci sezony, ve které v posledním kole Velké ceny Abú Zabí přišel o rekordní osmý titul.

Šestatřicetiletý Hamilton byl do rytířského stavu povýšen na hradě Windsor. Pasován byl jako čtvrtý pilot Formule 1 v historii. Před ním se této pocty dočkali Jackie Stewart, Stirling Moss a Jack Brabham.

Hamilton mohl v neděli získat osmý titul a osamostatnit se v čele pořadí nejúspěšnějších jezdců před Michaelem Schumacherem, ale po několika kontroverzních rozhodnutích vedení závodu se z titulu radoval Max Verstappen z Red Bullu.

Mercedes proti verdiktům podal protest, byl však zamítnut. Německá stáj okamžitě prohlásila, že se proti tomu odvolá. Oficiálně tak však zatím neučinila a podle pravidel má čas už jen do čtvrtečního večera.

Hamilton je jediným pilotem Formule 1 tmavé pleti. Jeho prarodiče přišli do Británie z Karibiku, on sám vyrůstal v sociálním bydlení a nyní využívá svou popularitu k podpoře kampaní za různorodost a proti rasové nerovnosti.

 

Zdroj: ČTK

Články, které by tě mohly zajímat