Právě vysíláme

Škola odstranila z knihovny příběhy o Harrym Potterovi. Obsahují prý skutečná kouzla!

6. září 2019 9:10
Škola odstranila z knihovny příběhy o Harrym Potterovi. Obsahují prý skutečná kouzla!

Ačkoliv je příběh o kouzelníkovi Harrym Potterovi vymyšlený spisovatelkou J.K. Rowling, najdou se i tací, kteří věří, že některé věci z populárních knih jsou pravdivé. Jedna z amerických katolických škol například nechala knihy z její knihovny odstranit, protože věří, že obsahují skutečná kouzla a kletby.

V soukromé škole v Nashvillu už studenti díla o Harrym Potterovi nenajdou. Tamní pastor je totiž nechal z knihovny odstranit, protože věří, že v knihách se nachází kouzla, jenž dokáží vyvolat zlé duchy. „Prokletí a kouzla použitá v knihách jsou skutečné kletby a kouzla. Když je člověk čte, riskuje, že přivede zlé duchy do přítomnosti, “ stálo v emailech, které pastor napsal rodičům, kteří s ním v tomto rozhodnutí souhlasí.

Nejedná se rozhodně o první případ, kdy katolíci tvrdí, že knihy J.K. Rowling obsahují skutečné kletby. V Polsku byly dokonce romány spáleny na popud kněze tamní fary. Rafal Jarosiewicz tehdy vyzval věřící, aby knihy pálily, protože jsou spojené s okultismem, černou magií a čarodějnictvím.

 

Pálení knih v Polsku

 

Zdroj: BBC

Články, které by tě mohly zajímat