Právě vysíláme

Chlapec s autismem se ve škole svěřil, že je šikanován. Učitel nechal děti napsat seznam jeho chyb!

7. srpna 2019 15:10
Chlapec s autismem se ve škole svěřil, že je šikanován. Učitel nechal děti napsat seznam jeho chyb!

Šikana je strašlivá věc a když se s ní dítě nebo dospělý člověk setká, doufá, že alespoň u někoho najde zastání. I desetiletý chlapec z Británie spoléhal na svého učitele a věřil tomu, že pokud se mu svěří, učitel zakročí. Jak ale pedagog v tomto případě zareagoval? Tomu neuvěříte!

Naprosté selhání ze strany učitele se odehrálo loňský rok v základní škole poblíž anglického města Derby. Tamní žák trpící lehčí formou autismu byl spolužáky šikanován a rozhodl se s tím svěřit svému učiteli. Ten ale místo toho, aby alespoň vyjádřil klučíkovi zastání, rozhodl se říct dětem ve třídě, aby sepsaly všechny špatné vlastnosti svého spolužáka. Seznam jeho chyb byl pak vyvěšený ve třídě a učitel šikanovanému chlapci řekl, že musí tyto věci změnit, aby ho ostatní měli rádi.

Rodiče chlapce se o celé záležitosti dozvěděli až poté, co jejich syn přinesl plakát na konci školního roku domů a přečetl jim ho. „Můj syn hledal u učitele pomoc. Místo toho, aby pedagog poučil ostatní děti o šikaně, obvinil oběť a řekl synovi, aby nedělal to a to,“ uvedl otec školáka, který byl přístupem pedagoga šokován a svěřil se s tím, že poté se šikana jeho syna ještě zhoršila.

Případem se začala zabývat organizace SEND Action, která řeší vzdělávání dětí se speciálními potřebami. Podle ní jde o jasnou ukázku toho, že zejména mladí pedagogové nevědí, jak k dětem s touto poruchou přistupovat a často se dopouští podobných chyb.

 

 

Zdroj: Guardian

Články, které by tě mohly zajímat