Právě vysíláme

Slovensko pravděpodobně stráví Vánoce v lockdownu. Restaurace porušují vládní nařízení

9. prosince 2020 12:10
Slovensko pravděpodobně stráví Vánoce v lockdownu. Restaurace porušují vládní nařízení

Vánoce stráví Slováci pravděpodobně v lockdownu, rozhodl krizový štáb. Lockdown by měl být od 21. prosince, ale definitivně o tom má rozhodnout slovenská vláda na svém dnešním zasedání. Země kvůli šíření koronaviru připravuje nová omezení.

V současnosti je v zemi pod Tatrami zakázáno uplatňování práva shromažďovat se pro skupiny více než šest lidí mimo členů jedné domácnosti a až na výjimky i konání hromadných akcí. Restaurace zase nesmějí obsluhovat klienty ve vnitřních prostorech, jídlo a nápoje mohou podávat na terasách nebo prodávat přes výdejní okénko.

Někteří provozovatelé restaurací na Slovensku navzdory zákazu  otevřeli interiéry svých podniků pro zákazníky. Podnikatelé tento krok podle médií zdůvodnili tím, že nemají peníze a kompenzace od státu nestačí na krytí ztrát způsobených negativními dopady koronaviru. Za porušení karanténních opatření hlavního hygienika hrozí na Slovensku podnikatelům pokuta až 20.000 eur (530.000 Kč).

Zatím není jasné, nakolik tvrdý lockdown bude. Slovenský premiér Igor Matovič v uplynulých dnech naznačil, že země má jen dvě možnosti, a to hromadné testování obyvatel nebo takzvaný lockdown, tedy plošnou karanténu.

Slovenský premiér Igor Matovič

Podle prognóz slovenských médií by od 21. prosince měli být zavřeny všechny obchody s výjimkou potravin.  Zatím není jasné, zda bude na Vánoce možný pohyb osob mezi okresy.

Zdroj: CTK, Shutterstock

Články, které by tě mohly zajímat