Právě vysíláme

Slovensko ruší maturity, učitelé žáky ohodnotí podle průměru známek

22. března 2021 13:05
Slovensko ruší maturity, učitelé žáky ohodnotí podle průměru známek

Slovensko ruší stejně jako minulý rok kvůli koronaviru maturity. Učitelé své žáky ohodnotí na základě průměru známek. Pokud nebudou s vysvědčením spokojeni, mohou zažádat o klasickou maturitní zkoušku.

Vloni v říjnu Slovensko kvůli šíření koronavirové infekce uzavřelo střední školy, žáci přestoupili na distanční formu výuky. Letos v únoru úřady sice umožnily otevření středních škol pro žáky posledních ročníků, do lavic se ale podle tisku vrátila jen část z nich.

„Druhá vlna koronaviru zasáhla Slovensko výrazněji než první vlna. Výsledkem byla vážnější pandemická situace,“ řekl slovenský ministr školství Gröhling. Podle něj mohou žáci, kteří nebudou spokojení s hodnocením podle průměru známek, požádat o absolvování klasické maturitní zkoušky. Vloni tuto možnost využilo méně než procento maturantů.

Slovenský ministr školství uvedl, že oznámení ohledně rušení maturit učinil už nyní, aby s ohledem na vládní krizi nezůstali maturanti v patové situaci. Český ministr školství Robert Plaga dříve v tomto měsíci oznámil, že maturanti v Česku letos nebudou muset skládat ústní maturitní zkoušky z češtiny a cizího jazyka. Maturanti, kteří pracují kvůli epidemii Covidu – 19 v nemocnicích či domovech seniorů, nebudou muset dělat ani státní didaktické testy. Všechny pak bude čekat školní maturita ze dvou či tří předmětů včetně případné praktické zkoušky podle oboru. Termíny maturit se posunou.

Zdroj: ČTK, ShutterStock

Články, které by tě mohly zajímat