Právě vysíláme

Smrt Jiřího Menzela zasáhla celé Česko. Jak na oscarového režiséra vzpomínají slavné osobnosti?

7. září 2020 12:10
Smrt Jiřího Menzela zasáhla celé Česko. Jak na oscarového režiséra vzpomínají slavné osobnosti?

Českou kulturu zasáhla smutná zpráva o smrti Jiřího Menzela. Uznávaný režisér zemřel ve věku 82 let a jeho smrt oznámila na sociálních sítích manželka Olga. Jak na oscarového filmaře vzpomínají slavné osobnosti?

„Včera večer doma v našich náručích tvoje tělo opustilo náš pozemský svět. Bylo nám velkou ctí, že jsme tě mohly doprovodit na tvojí poslední cestě,” uvedla Olga Menzelová na Facebooku a ve smutném vzkazu napsala, jak báječným mužem Jiří Menzel byl.

Oblíbený režisér, který získal za film Ostře sledované vlaky Oscara a natočil další úspěšné snímky jako Obsluhoval jsem anglického krále, Slavnosti sněženek či Postřižiny, měl dlouhou dobu vážné zdravotní problémy. V roce 2017 byl dokonce hospitalizován v nemocnici v infekcí mozku a po operaci byl nějakou dobu v umělém spánku.

Jiřího Menzela nyní oplakává celá Česká republika, včetně slavných osobností, které svou lítost vyjadřují na sociálních sítích. „Zemřel Jiří Menzel. Děkuji mu za všechno, co pro nás udělal. Sbohem, pane!“ napsal na twitter režisér Jan Hřebejk a dodal společnou fotku se slovy díků. „Jak mám do tří vět shrnout 38 let uměleckého přátelství? Setkat se s ním bylo jako potkat slunce. Všichni jsme obdivovali jeho talent, lidskost a schopnost vidět svět v nekonvenčním světle,“ řekla Blesku herečka Veronika Žilková.

Svérázná reakce pak přišla od režiséra Jiřího Stracha: „Zemřel Jiří Menzel. Naše zpupná generace ho vyštípala z místa vedoucího katedry režie FAMU. Nikdo neměl koule se ho tehdy zastat, včetně mě. Vyčítám si dodnes, že jsem mlčel. Odpusťte nám, Jirko, jsme jen hovna u cesty.“

„Upřímnou soustrast celé rodině pana Jiřího Menzela. Smutná zpráva o úmrtí tohoto výjimečného člověka a filmaře velice zasáhla nás všechny. Zanechal tu po sobě úžasné dílo, které nás nikdy nepřestane těšit a bavit a díky kterému zná český film celý svět. Díky, Mistře,“ poslal kondolenci i premiér Andrej Babiš.

Na Instagramu sdílela smutek i Dagmar Havlová. „Umřel Jirka Menzel. Čest jeho památce,“ napsala herečka a bývalá první dáma a zveřejnila fotografii s červenými dlaždicemi.

 

Zdroj: Instagram, Facebook

Články, které by tě mohly zajímat