Právě vysíláme

Smrtelné nehody na natáčení bohužel nejsou pouze ojedinělé. Kdo zahynul při práci na filmu?

23. října 2021 8:10
Smrtelné nehody na natáčení bohužel nejsou pouze ojedinělé. Kdo zahynul při práci na filmu?

Tragédie, která se odehrála na place westernu Rust bohužel není ojedinělá a v minulosti se odehrálo mnoho nehod, při kterých zemřeli při natáčení lidé. Zde jsou některé z nich…

Herci či členové štábu, kteří zahynuli při natáčení kvůli tragické nehodě:

1965 – Ruský herec Jevgenij Urbanskij při natáčení filmu Direktor

V Turkmenistánu při natáčení filmu Direktor o otci prvních ruských nákladních aut Ivanovi Lichačovovi utrpěl 5. listopadu 1965 ruský herec Urbanskij smrtelné zranění páteře, když se nákladní vůz, který řídil, na terénních vlnách převrátil na bok. Režisér Alexej Saltykov po této nehodě odložil natáčení filmu o čtyři roky a původní materiál prakticky vůbec nevyužil.

 

1967 – Kameraman Raffael John Esposito a americká herečka Brenda Lee Meinsenheimer při natáčení reklamy na Pontiac

V kalifornském Thousand Oaks zahynuli 19. ledna 1967 při natáčení reklamy na Pontiac kameraman Raffael John Esposito a herečka Brenda Lee Meinsenheimer, když se uvolnila kamera na natáčecím autě, co jelo před nimi, a proletěla předním sklem jejich auta.

 

1982 – Americký herec Vic Morrow při natáčení hororu Zóna soumraku

Při natáčení scény z filmu Zóna soumraku (Twilight Zone: The Movie) se 23. července 1982 z neznámých důvodů zřítil vrtulník na scéně. Vrtule usekla hlavu Morrowovi a dvěma dětským hercům. Vedoucí produkce John Landis byl později obviněn ze zabití, ale nakonec ho zprostili viny na základě tvrzení, že si nebyl vědom případné nebezpečnosti dané scény.

 

1984 – Americký herec Jon–Erik Hexum při natáčení seriálu Cover Up

V říjnu 1984 zemřel americký herec Jon–Erik Hexum poté, co se střelil do hlavy rekvizitní zbraní, jež nešťastnou náhodou obsahovala ostrý náboj. Stalo se tak při natáčení televizního seriálu Cover Up, kdy si Hexum krátil čekání na další natáčení tím, že hrál ruskou ruletou s revolverem Magnum 44. Střela mu způsobila masivní krvácení do mozku a v nemocnici zemřel.

 

1993 – Americký herec Brandon Lee při natáčení thrilleru Vrána

V patrně nejznámějším případu úmrtí nešťastnou náhodou při natáčení zemřel 31. března 1993 americký herec Brandon Lee při tvorbě gotického thrilleru Vrána. Při natáčení scény, ve které měl být zabit hlavní hrdina a jeho milenka, byl Brandon zasažen střelou ráže 44 milimetrů z rekvizitní zbraně, v níž uvázl ostrý náboj. V nemocnici při pětihodinové operaci našli projektil, který mu prolétl břichem a uvázl v páteři. Krátce poté syn filmové hvězdy a mistra bojového umění kung-fu Bruce Leeho zemřel ve věku 28 let.

Brandon Lee

2007 – Vedoucí výpravy David Ritchie při natáčení filmu Jumper

V lednu 2007 při natáčení sci-fi thrilleru režiséra Douga Limana s názvem Skokan (Jumper) zahynul vedoucí výpravy David Ritchie. Zabily ho padající úlomky ledu, horniny a písku, které byly připevněné ke zdi v exteriérové scéně a uvolnily se. Ritchie zemřel na místě a další zraněný byl převezen do nemocnice.

 

2014 – Asistentka kamery Sarah Jones při natáčení filmu Midnight Rider

Při natáčení filmu Mignight Rider o americkém rockovém hudebníkovi Greggu Allmanovi 20. února 2014 přejel nešťastnou náhodou asistentku kamery Sarah Jones nákladní vlak. Produkce filmu nezajistila povolení filmovat na kolejích. Podle amerického magazínu Variety byl režisér snímku Randall Miller shledán vinným ze zločinu neúmyslného zabití, strávil rok ve vězení a musel se vyrovnat s rodinou zemřelé. Film nebyl nikdy dokončen. Na památku Jones vznikla kampaň Bezpečnost pro Sarah, která usiluje o zvýšení bezpečnosti při natáčení filmů.

 

Zdroj: ČTK

Články, které by tě mohly zajímat