Právě vysíláme

Sněmovna odmítla prodloužení nouzového stavu. Konec donutí vládu změnit opatření

11. února 2021 22:02
Sněmovna odmítla prodloužení nouzového stavu. Konec donutí vládu změnit opatření

Sněmovna odmítla další prodloužení nouzového stavu. Menšinová Babišova vláda žádala o měsíc do poloviny března. Schválený stav nouze končí s nedělí 14. února 2021.

Rozhodnuto

Nouzový stav, který v Česku platí kvůli epidemii koronaviru, skončí s Valentýnem. Pro návrh zvedlo ruku 48 poslanců koaličních ANO a ČSSD.

Celá opozice vládní žádost nepodpořila. Pro její přijetí bylo potřebných nejméně 54 poslaneckých hlasů.  Stejně dopadlo i rozhodování o návrhu lidovce Stanislava Juránka o prodloužení nouzového stavu o dva týdny.

Premiér Andrej Babiš

Nouzový stav opravňuje vládu přijmout mimořádná opatření stanovená zvláštními zákony. Jeho neprodloužení bude znamenat konec současného protiepidemického systému PES, který podle vlády ke svému fungování vyžaduje trvající nouzový stav.

 

Podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) všech pět pásem rizika vyžaduje nouzový stav především kvůli tomu, že se i v nejnižších stupních rizikového indexu omezuje shromažďování. Blatný také uvedl, že bez existence nouzového stavu by byla opatření z tabulky bezcenná.

Na stav nouze se váže drtivá většina vládních restrikcí k omezení šíření Covidu – 19. Některé z nich by ale bylo možné vydat i jiným způsobem. Právníci se shodují, že při neprodloužení nouzového stavu pravděpodobně budou muset skončit tvrdé plošné zákazy.

Zdroj: ČTK, ShutterStock

Články, které by tě mohly zajímat