Právě vysíláme

Solární panely a zahrádka na střeše NOTRE DAME? Francouzská vláda zvažuje unikátní návrh

9. května 2019 15:10
Solární panely a zahrádka na střeše NOTRE DAME? Francouzská vláda zvažuje unikátní návrh

Nová střecha ikonické pařížské katedrály Notre Dame může sloužit svému okolí i jako zdroj čisté energie – alespoň tak to vidí architekt Vincent Callebaut. Specialista na ekologické stavby by rád pokryl novou skleněnou střechu solárními panely a uvnitř udělal zahrádku, kde by se pěstovalo ovoce a zelenina.

Odvážný návrh

Podle Vincenta Callebauta by solární panely na střeše načerpaly tolik energie, že by to katedrále nejen vystačilo na provoz, ale dovolilo by jí to poskytnout elektriku i pro okolní domy. Callebaut, jenž se specializuje na ekologické stavby, rovněž uvedl, že by na nové střeše mohla vzniknout zahrada, kde by se pěstovalo ovoce a zelenina. Ty by se potom rozdávaly sociálně slabším rodinám a bezdomovcům v centru Paříže. Návrh zní naprosto jedinečně a musíme říct, že fotky také nevypadají špatně! Mrkněte na ně níže.

Jeden z mnoha návrhů

Francouzská vláda během minulého měsíce dostala od různých architektů a firem návrhy týkající se nové střechy katedrály Notre Dame. Callebautův model se solárními panely a zahrádkou je jeden z mnoha, a tak bude zajímavé sledovat, zda se francouzské vládě zalíbí. Líbí se vám? Napište nám, co si vy o něm myslíte, do komentářů.

Zdroj: Independent UK, Instagram, vincent.callebaut.org

Články, které by tě mohly zajímat