Právě vysíláme

Soud rozhodl: Expolicista Derek Chauvin byl odsouzen za vraždu George Floyda

26. června 2021 8:10
Soud rozhodl: Expolicista Derek Chauvin byl odsouzen za vraždu George Floyda

Ke 22 letům a šesti měsícům vězení odsoudil soudce Peter Cahill bývalého policistu Dereka Chauvina za loňskou vraždu a zabití černocha George Floyda, jehož smrt spustila v USA vlnu masivních protestů proti rasismu a policejnímu násilí.

Před vynesením trestu soudce Cahill řekl, že vydá memorandum o 22 stranách, v němž podrobněji vysvětlí důvody verdiktu. V krátkém vystoupení uvedl, že jeho rozsudek se zakládá na Chauvinově „zneužití postavení a moci a také na mimořádné krutosti vůči Georgi Floydovi a naopak nijak neodráží city nebo sympatie“. Soudce také připustil, že Floydova smrt komunitě způsobila značnou bolest.

Prokuratura pro Chauvina žádala 30letý trest. Obhajoba požadovala podmínečný trest s odůvodněním, že Floydova vražda by se dala „nejlépe popsat jako chyba učiněná v dobré vůli“.

„Chci krátce vyjádřit soustrast rodině Floydových,“ uvedl Chauvin. Dodal, že doufá, že další informace, které vyjdou najevo později, jim „dodají klid“.

Po vynesení rozsudku byl Chauvin okamžitě odveden zpátky do věznice. Stejně jako při dubnovém vynesení rozsudku o jeho vině ani tentokrát neprojevil prakticky žádné emoce, když soudce vyslovil výši trestu. Jen očima krátce zatěkal po soudní síni; většinu obličeje mu zahalovala rouška.

Derek Chauvin

Při dobrém chování může Chauvin počítat s podmínečným propuštěním po odpykání dvou třetin trestu, tedy zhruba po 15 letech.

Americký prezident Joe Biden označil verdikt za přiměřený. Řekl, že sice nezná všechny okolnosti, které bylo třeba zohlednit, ale trest se mu zdá spravedlivý. Floydova rodina jej naopak považuje za nedostatečný. Její advokát Ben Crump rozsudek označil za „historický“. Řekl, že Floydovu rodinu a americký národ posune směrem k usmíření, protože umožnil obrátit list a pojmenovat odpovědné osoby.

Další tři policisté, kteří v případu čelí obvinění z napomáhání vraždě, stanou před soudem v srpnu.

Zdroj: ČTK

Články, které by tě mohly zajímat