Právě vysíláme

Soud s Ferim se blíží ke konci, rozsudek se dozví zřejmě ve čtvrtek

29. října 2023 9:10
Soud s Ferim se blíží ke konci, rozsudek se dozví zřejmě ve čtvrtek

V případu bývalého poslance TOP 09 Dominika Feriho zazní u Obvodního soudu pro Prahu 3 závěrečné řeči v úterý. Předsedkyně trestního senátu dnes vyslechla znalce a svědkyni a avizovala, že na příštím jednání ukončí dokazování. Rozhodnutí by soud měl vynést ve čtvrtek. Feri je obžalován ze dvou znásilnění a jednoho pokusu o znásilnění, vinu dlouhodobě odmítá. Dnešní jednání příliš komentovat nechtěl, zopakoval, že je nevinný.

Z výslechu znalců vyloučila soudkyně Lenka Hájková veřejnost kvůli citlivým informacím, které mohly o poškozených ženách zaznít. Státní zástupkyně a zástupkyně poškozených požadovaly vyloučení veřejnosti i na odpolední výslech svědkyně, s tím ale Hájková nesouhlasila.

Svědkyně, která byla u Feriho na stáži v Poslanecké sněmovně v březnu 2018 vypověděla, že se k ní Feri choval nevhodně. Psal jí zprávy na facebooku o tom, že spolu budou mít sex. Získala podle svých slov pocit, že když Feri zjistil, že k ničemu nedojde, řekl jí, aby na stáž dál nechodila. „Zkoušel to na mě skoro každý den a nakonec mi řekl, že už nemusím chodit, když jsem odmítla,“ řekla žena.

S poškozenou, kterou Feri podle obžaloby ve stejné době ve Sněmovně osahával a pokoušel se ji líbat, se svědkyně bavila. Ptala se jí, jestli ji Feri také obtěžuje. „Řekla, že ano,“ vypověděla svědkyně. S tím, co přesně se jí stalo, se jí poškozená svěřila až později, řekla.

Podle Feriho ale na stáž přestala chodit sama svědkyně. I další detaily z její výpovědi podle Feriho neodpovídají pravdě, podle něj například žena stáž u něj dále doporučovala. Toto tvrzení svědkyně odmítla. „Nikdy jsem nepodmiňoval účast na stáži nějakým sexem,“ zdůraznil také Feri.

Obžaloba popisuje tři skutky. První se podle státní zástupkyně stal v březnu 2016 ve Feriho bytě. Feri se podle žalobkyně pokoušel tehdy sedmnáctiletou dívku líbat a sahat na ni, ačkoli mu dávala najevo, že si s ním intimní kontakt nepřeje. Druhý skutek se podle žalobkyně stal v listopadu 2016, opět v bytě v Praze 3. S touto ženou měl Feri podle obžaloby pohlavní styk, a to přes její nesouhlas.

Třetí incident se stal podle obžaloby v roce 2018, kdy si Feri pozval do Poslanecké sněmovny ženu kvůli možné pozici stážistky. Feri ji podle obžaloby v kuchyňce začal osahávat, snažil se ji líbat a ignoroval její nesouhlas. Následně se ji znovu pokoušel líbat ve výtahu. Dívce se podařilo odejít, státní zástupkyně proto skutek kvalifikuje jako pokus o znásilnění. Na stáž dívka později nastoupila.

Feri obžalobu v minulosti opakovaně popřel, odmítl, že by se dopustil jakéhokoli sexuálního násilí nebo zneužil něčí bezbrannosti. Ve svých dřívějších vyjádřeních před soudem i dnes poukazoval na údajné rozpory ve výpovědích dívek a svědků, které podle něj dokazují, že tvrzení žalobkyně nejsou pravdivá.

Soudkyně dnes také přečetla listinné důkazy, přehrála i několik krátkých videí, která podle Feriho dále prokazují nevěrohodnost poškozených žen.

Feri po zveřejnění výpovědí dívek v médiích rezignoval na poslanecký mandát a oznámil, že nebude kandidovat ve volbách do Sněmovny na podzim 2021. Skončil také v TOP 09.

Zdroj: ČTK

Články, které by tě mohly zajímat