Právě vysíláme

Soud schválil možnost zastřelit tygřici! Co ho k tomu donutilo?

12. září 2018 12:46
Soud schválil možnost zastřelit tygřici! Co ho k tomu donutilo?

Nejvyšší soud v Indii umožnil strážcům lesa zabít tygřici a ukončil tak krátký spor mezi aktivisty a místními úřady. Co provedla tygřice a jak se spor v místní komunitě dostal až na Nejvyšší indický soud?

Podle tamních úřadů zabila tygřice už pět lidí a dá se očekávat, že zaútočí znovu. Strážci lesů před soudem zdůraznili, že šelmu pouze zastřelí, pokud si to situace vyžádá. Aktivisté jsou ale proti. Tvrdí, že místní jednotky nejsou dostatečně vycvičeni k tomu, aby situaci vyřešili humánně. Rozhodnutí Nejvyššího soudu už ale neodvrátí.

Indie se chlubí největším množství divokých tygrů na světě a od roku 2006 je jejich ochrana velice vážnou záležitostí. Tehdy totiž vyšlo najevo, že se počty šelem v přírodě markantně snížily a vláda se je rozhodla aktivně chránit. Šelmy ale často soupeří s lidmi o území a dochází tak k častým potyčkám mezi oběma stranami. Tento případ je zatím první, který se dostal až na úroveň Nejvyššího soudu. Pokud se problémy mezi tygry a lidmi důkladně nevyřeší, nebude to v nejbližší době ani poslední.

Zdroj: BBC, Instagram

Články, které by tě mohly zajímat