Právě vysíláme

Španělský rapper byl zadržen policií. Prý měl urazit krále a podporovat terorismus

16. února 2021 16:10
Španělský rapper byl zadržen policií. Prý měl urazit krále a podporovat terorismus

Katalánská policie zadržela španělského rappera Pabla Haséla, který měl v pondělí nastoupit do vězení po odsouzení za urážku královské koruny a podporu teroristických skupin. Zpěvák se zabarikádoval s příznivci na univerzitě v katalánské Lleidě. Podle policie se zákrok obešel bez vážnějších incidentů. Případ vzbudil ve Španělsku debatu o svobodě projevu a limitech tamní demokracie.

Policie z vysokoškolského areálu vyvedla zpěváka i všechny jeho příznivce. „Našli jsme několik připravených barikád,” uvedla policie. Zásah, který začal brzy ráno, se však podle bezpečnostních složek odehrál bez vážnějších střetů mezi policií a demonstranty.

„Ani celá tato represe nás nezlomí,” uvedl Hasél po zadržení. Zpěvák již dříve uvedl, že zásah policie „obnaží brutalitu španělského státu”.

Pablo Hasél musí nastoupit do vězení k devítiměsíčnímu trestu. V roce 2018 byl odsouzen kvůli příspěvkům na Twitteru a písním, ve kterých podle soudu znevažoval a urážel bývalého krále Juana Carlose I. I současného monarchu Felipeho VI. a vyjadřoval podporu levicovým skupinám, které španělský stát považuje za teroristické organizace.

Hasélův případ vzbudil ve Španělsku debatu o limitech svobody projevu. Proti uvěznění se postavilo zhruba 200 osobností španělské kultury, a to včetně režiséra Pedra Almodóvara či herce Javiera Bardema. Zákon, který trestá urážku královské koruny, je také kritizován organizacemi na ochranu lidských práv.

Uvěznění rappera vstoupilo také do debaty představitelů španělské vlády o tom, zda je jejich země úplnou demokracií. Vicepremiér Pablo Iglesias označil Hasélův nástup do vězení za případ, na kterém se ukazují nedostatky španělské demokracie. Jeho strana Podemos žádá, aby vláda schválila úpravu zákona, díky které by urážka krále byla trestána jen pokutou.

Zdroj: ČTK, YouTube

Články, které by tě mohly zajímat