Právě vysíláme

Sportovci nedostanou na olympijských hrách kondomy, za tělesný kontakt jim bude hrozit vyloučení

22. června 2021 12:10
Sportovci nedostanou na olympijských hrách kondomy, za tělesný kontakt jim bude hrozit vyloučení

Sportovce letos čekají specifické olympijské hry. Nejenže se na ně dostane pouze omezený počet fanoušků, ale účastníci budou muset dodržovat přísná pravidla včetně zákazu tělesného kontaktu kvůli koronaviru.

Navzdory dlouholeté tradici nebudou mít sportovci na hrách v Tokiu k dispozici kondomy. Od olympiády v Soulu v roce 1998 je dostávali pravidelně od organizátorů, například na poslední akci bylo mezi účastníky rozdáno 450 tisíc prezervativů.

Kondomy jsou pro sportovce přichystány i nyní, obdrží je však až při opuštění olympiády. Důvodem zákazu tělesného kontaktu je pandemie koronaviru. Za porušení nařízení hrozí sportovcům přísné tresty včetně vyloučení.

Na největší sportovní akci budou mít účastníci také zakázáno pít alkohol jinde než o samotě v prostředí svých pokojů. Omezený bude i počet fanoušků na stadionech a v halách, přičemž maximem bude návštěva deseti tisíc lidí. V případě Národního stadionu, který bude hostit ceremoniály, atletické soutěže či některá fotbalová utkání, tak bude zaplněno necelých patnáct procent z kapacity 68 tisíc míst.

„Chceme, aby pro účastníky byla nezapomenutelným zážitkem, ale současně budou muset dodržovat přísná pravidla. Chápeme, že to pro ně bude náročné, ale kromě jídla, tréninku, závodů a spaní budou muset mít neustále nasazenou roušku,“ uvedl starosta vesnice Saburo Kawabuči.

Olympiáda odstartuje 23. července. Česká výprava má nyní zajištěných 77 míst, do konce kvalifikačních bojů by se podle sportovního ředitele Českého olympijského výboru Martina Doktora mohlo toto číslo přehoupnout přes stovku.

Články, které by tě mohly zajímat