Právě vysíláme

Staroměstské náměstí se změnilo v bojiště: Protest proti vládním opatřením přerostl ve střet s policií

19. října 2020 9:10
Staroměstské náměstí se změnilo v bojiště: Protest proti vládním opatřením přerostl ve střet s policií

Na staroměstském náměstí proběhla demonstrace proti vládním protiepidemickým opatřením. Po oficiálním ukončení se někteří účastníci akce střetli s policisty. Policie útok připisuje fotbalovým chuligánům. Policie zadržela přes 100 lidí, dalších 50 zajistila ještě před začátkem shromáždění kvůli tomu, že s sebou nesli zbraně a pyrotechniku.

Dvacítka policistů je zraněná, zranění utrpěla i část demonstrantů. Útok odsoudil premiér Andrej Babiš i prezident Miloš Zeman.

 

Útočníci házeli na policisty láhve, kameny, odpadkové koše i petardy. Policie proti nim použila slzný plyn, vodní dělo či zásahové výbušky, vytlačovala je koňmi i vozidly. Zadržené lidi podezírá z výtržnictví, násilí proti úřední osobě či z neuposlechnutí výzvy. Na zajištění pořádku v centru Prahy se podílela téměř tisícovka policistů včetně posil z krajů.

 

Záchranáři na místě zasahovali u devíti zraněných, z toho u tří policistů. Ošetřili úrazy hlavy, řezná poranění či následky zásahu slzným plynem.

 

Premiér Babiš uvedl, že je v šoku z toho, jak bezohlední a sobečtí jsou někteří občané. Vyslovil se pro přísný postih původců konfliktu. Zároveň poděkoval policii a uvedl, že je na její vysoce profesionální přístup hrdý. Také podle ministra vnitra Jana Hamáčka zasáhla policie naprosto profesionálně. Prezident Zeman odsoudil ty demonstranty, kteří nedodrželi při demonstraci protivirová opatření.

 

Akci svolal občanský spolek Hnutí občanské nespokojenosti. Fotbaloví a hokejoví fanoušci různých klubů předem avizovali, že se k ní připojí. Spolek původně počítal s dvouhodinovým programem, demonstraci ale ukončil už po hodině. Magistrát jej vyzval k ukončení akce z toho důvodu, že počet účastníků několikanásobně překročil 500. Podle odhadu úřadu jich bylo zhruba 2 000, stejný odhad zveřejnila i policie. Většina z nich neměla roušky.

 

Ligová fotbalová asociace se od demonstrace distancovala. Uvedla, že chce vládu přimět k opětovnému povolení sportovních soutěží, ale pomocí věcného dialogu, a ne násilným vynucováním. Sportovní soutěže jsou v Česku zakázány do začátku listopadu, a to na základě vládních opatření proti šíření koronaviru.

Zdroj: ČTK

Články, které by tě mohly zajímat