Právě vysíláme

Starosta města v Palestině nabídl odměnu za zabíjení toulavých psů

16. listopadu 2022 15:12
Starosta města v Palestině nabídl odměnu za zabíjení toulavých psů

Starosta palestinského města Hebronu Tajsír abú Snajna pobouřil ochránce zvířat vypsáním odměny za každého zabitého potulného psa. Likvidátoři mohli za každé zvíře zabité v Hebronu dostat 20 šekelů (138 Kč). Výzva ale vyvolala tak bouřlivý nesouhlas, že abú Snajna začal tvrdit, že jenom žertoval, uvedla stanice BBC.

Přesto se ale k iniciativě připojil starosta jiného palestinského města a i on nabádal k likvidaci potulných psů. Na palestinském Západním břehu Jordánu, který je z velké části pod izraelskou okupací, není jednotná strategie, jak nakládat se zatoulanými zvířaty. V Bajt Sahúru nedaleko Betléma existuje jediný útulek na tomto území.

Podle odhadů místních ochránců zvířat je na Západním břehu několik tisíc toulavých psů. Často žijí ve smečkách, jídlo hledají v odpadcích a mohou být agresivní. Místní správy řeší stížnosti lidí trávením a střílením zvířat.

Abú Snajna v rozhlasovém rozhovoru na otázku, jaká je situace v Hebronu, minulý týden odpověděl, že to sice nekonzultoval s ostatními členy správy, ale nabízí za zabití psa odměnu. „Když někdo přinese pět mrtvých psů, dostane 100 šekelů,“ řekl.

Dijáná Bábíš, která vede útulek v Bajt Sahúru, označila starostovu výzvu za „zelenou násilí a zabíjení zvířat“. Na sociálních sítích se pak začaly objevovat snímky mučených a bitých zvířat, ale některé materiály byly zřejmě fotomontáže, uvádí BBC. Mladí Hebroňané rozvěsili na objekty města protestní plakáty. „Chtěli jsme veřejnost a radnici upozornit, že zabíjení a špatné zacházení se zvířaty neodpovídá naší víře a tradici,“ řekl aktivista Fidá Džunajdí.

Po několikadenní bouřlivé debatě v palestinských a izraelských médiích Abú Snajna řekl, že je to přehnaná reakce na něco, co měl být jenom vtip, kterým chtěl na problém upozornit. V Tulkarmu, jehož starosta s původním nápadem souhlasil, teď radnice oznámila, že se pokusí s pomocí policie dostat populaci psů pod kontrolu.

Palestinští ochránci práv zvířat si myslí, že záležitost pomohla vyvolat soucit se zvířaty. „Přejeme si, aby byli ti psi pod kontrolou a méně nebezpeční lidem,“ řekla Lama Jahjá z palestinské ligy ochránců zvířat.

Zdroj: ČTK

Články, které by tě mohly zajímat