Právě vysíláme

Starší sestry mají větší šanci bojovat s obezitou, tvrdí studie! Proč ty mladší zůstávají hubené?

3. září 2019 14:10
Starší sestry mají větší šanci bojovat s obezitou, tvrdí studie! Proč ty mladší zůstávají hubené?

Holky, myslíte si, že mít mladší sestru je velká výhoda? Omyl! Samozřejmě nepochybujeme o tom, že mít sourozence je skvělé, ale jsou i věci, které musí starší ségry přeci jen zkousnout.

Odborníci ze Švédska se rozhodli zjistit, jak je to s váhou starších a mladších sourozenců. A bohužel k nelibosti jedné skupiny zjistili, že u starších sester je mnohem větší šance na to, že budou v dospělosti obézní.

Odborníci zkoumali přes 13 tisíc párů sester v letech 1991 až 2009 a ke svému výzkumu použili i oficiální záznamy z doby jejich narození. Pomocí rozsáhlé studie pak zjistili, že ačkoliv jsou starší sestry v dětství hubenější než ty mladší, v dospělosti pak mají o více 29 % větší šanci trpět nadváhou a o 40% více je pravděpodobné, že budou bojovat s obezitou.

Důvodů k tomu, proč jsou starší sestry tlustší, je hned několik. Podle odborníků za to například mohou naučené stravovací návyky z dětství. U převážně prvorozených sourozenců totiž mají rodiče tendenci dítě přejídat a dopřávají mu jídla mnohem víc než je potřeba.

 

Zdroj: jech.bmj.com

Články, které by tě mohly zajímat