Právě vysíláme

Stát podpoří obce, proplatí jim náklady na starání se o odebraná zvířata

26. ledna 2021 19:01
Stát podpoří obce, proplatí jim náklady na starání se o odebraná zvířata

Novela zákona na ochranu zvířat proti týrání přinesla hned několik novinek. Jednou z nich je také státní podpora obcí, které se starají o odebraná zvířata například od týraných majitelů.

Na novinku v zákonu upozornili zástupci Státní veterinární správy s tím, že letos bude mít na podporu obcí Ministerstvo zemědělství celkem tři miliony korun. Dosud stát kompenzoval pouze náklady na starání se o odebrané koně nebo skot, od února ale půjde o všechna zvířata.

Podle starších údajů od krajských úřadů ministerstvo uvádí, že u předběžné náhradní péče jde nejčastěji o psy a koně. „Dále v menším počtu případů jde o skot, kozy nebo kočky. Výjimečně se může jednat i o jiné druhy zvířat,“ uvedl mluvčí ministerstva zemědělství Vojtěch Bílý. Ministr Miroslav Toman pak dodal, že by se tak měla zlepšit péče o odebraná zvířata. „Vlastníci zvířete pak budou povinni uhradit tyto výdaje státu,“ sdělil.

Novela mimo jiné zakáže i kastrace samců hospodářských zvířat metodou zaškrcení varlat, zakazuje také chov zvířat celoročně ve vazném ustájení. „Dosud byly tyto metody legální a byly používány především u ovcí či koz. Z veterinárního hlediska i z pohledu ochrany zvířat existují jiné, vhodnější metody,“ uvedl mluvčí SVS Petr Vorlíček.

Kromě welfare hospodářských zvířat řeší novela množírny. Například nebude možné prodávat psy a kočky ve zverimexech nebo na veřejných prostranstvích. Chovatelé tří a více fen budou muset vést evidenci.

Zdroj: ČTK, ShutterStock

Články, které by tě mohly zajímat