Právě vysíláme

Státní pohřeb Alžběty II.: Ve Westminsterském opatství se konala bohoslužba

19. září 2022 14:38
Státní pohřeb Alžběty II.: Ve Westminsterském opatství se konala bohoslužba

Ve Westminsterském opatství se uskutečnila hodinová bohoslužba za zesnulou královnu Alžbětu II., která byla nejdéle vládnoucí panovnicí v britské historii. Na závěr zazněla obřadní vojenská skladba Last Post následovaná dvěma minutami ticha pro celou Británii. Po zpěvu hymny nakonec na kůru se sólovým žalozpěvem vystoupil vrchní královský dudák.

Rakev v úvodu obřadu umístilo na katafalk před hlavním oltářem osm nosičů, kteří ji pak vrátili na historickou lafetu. S tou se poté 142 příslušníků královského námořnictva vydalo k Wellingtonovu oblouku. Odtud rakev v pohřebním voze zamíří na hrad Windsor, kde se v 17:00 SELČ bude konat menší obřad pro 800 hostů.

„S vděkem vzpomínáme na její neochvějný závazek vznešenému poslaní královny Británie a Společenství,“ pronesl v úvodu bohoslužby westminsterský děkan David Hoyle ke shromážděným 2000 hostům.

Cestou k oltáři rakev minula hrob neznámého vojína v hlavní chrámové lodi a také řadu bývalých britských premiérů usazených v chórových lavicích.

V jižní příčné lodi katedrály seděli příslušníci královských rodin, prezidenti a premiéři z celého světa včetně francouzského prezidenta Emmanuela Macrona nebo amerického prezidenta Joea Bidena, který měl místo před českým premiérem Petrem Fialou.

 

V severní příčné lodi byli držitelé vysokých britských vyznamenání – Viktoriina kříže a Jiřího kříže – z Británie i britského Společenství.

„Osudem mnoha vůdců bývá, že jsou oslavováni za svého života a zapomenuti po své smrti. Osudem služebníků Boha, ať slavných či neznámých, je, že jejich smrt je dveřmi ke slávě,“ pronesl arcibiskup z Cantebury Justin Welby, který přednesl kázání.

Krátce po děkanovi z Westminsteru, a po zpěvu Žalmu 42 složeného pro tuto příležitost, vystoupila se čtením z evangelia podle Jana ministerská předsedkyně Liz Truss. Vybrala si pasáž, ve které Kristus svým následovníkům slibuje místo v nebi. Se čtením vystoupila i generální tajemnice britského Společenství Patricia Scotland.

Ve smutečním průvodu, který rakev po obřadu provázel, opět kráčel král Karel III. s nejvýše postavenými mužskými členy královské rodiny. Ženy z královské rodiny následovaly v automobilech.

Státníci přítomni na bohoslužbě se odebrali na recepci, kterou pořádá britský ministr zahraničí James Cleverly. Bohoslužby na hradě Windsor, kam rakev později odpoledne dorazí, se zúčastní zhruba 800 hostů včetně zaměstnanců královských sídel, kteří se s královnou osobně setkávali.

Zdroj: ČTK

Články, které by tě mohly zajímat