Právě vysíláme

Studenti odmítli zahrát představení podle slavné Pomády. Film je prý sexistický a homofobní

16. listopadu 2021 11:10
Studenti odmítli zahrát představení podle slavné Pomády. Film je prý sexistický a homofobní

Ke konci roku 2020 zasáhla celý kulturní svět takzvaná „Cancel Culture“, neboli „Kultura rušení“. Z řady filmových, ale i literárních děl byly odstraněny celé pasáže nebo postavy, které mohly mít rasistický či homofobní podkres. Tento kontroverzní trend pak zasahuje i do tak obyčejných věcí, jakým je školní představení.

Filmový muzikál Pomáda patří dnes již k legendárním kouskům a řada studentů ho volí jako školní představení. Kvůli době, ve které žijeme, ovšem hrozí, že i Pomáda navždy zmizí ze školních divadel. Dvě střední školy v Austrálii se totiž rozhodly společné představení podle Pomády zrušit, protože si studenti stěžovali na jeho obsah.

Podle některých žáků je děj filmu sexistický, rasistický a homofobní. Rovněž prý obsahuje urážlivé scény a zlehčuje znásilnění. Studenti proto požádali, aby se představení Pomáda nikdy ve škole neuskutečnilo.

„Vedení s úctou naslouchá obavám všech dívek a chlapců, a proto se obě školy dohodly, že pro společnou produkci v roce 2022 najdeme vhodnější představení,“ uvedla jedna ze středních škol ve svém oficiálním prohlášení a opravdu vyšla studentům vstříc. Proti tomuto rozhodnutí se však podle webu Perthnow.com ozvalo hned několik rodičů, kteří tvrdí, že vedení školy ustoupilo menšině studentů a nebyly vyslyšeny obě strany. Děj se podle nich mohl zmodernizovat a některé prvky mohly být zcela vynechány. Ani k tomu ovšem po rozhodnutí školy nedojde.

Co si o tom myslíte?

 

Články, které by tě mohly zajímat