Právě vysíláme

Studenti Oxfordu si odhlasovali odstranění obrazu královny Alžběty II.

11. června 2021 12:10
Studenti Oxfordu si odhlasovali odstranění obrazu královny Alžběty II.

I britská královna Alžběta II. se stala obětí kultury rušení. Studenti Oxfordu odstranili její obraz, který dlouhá léta visel v jedné ze společenských místností.

Magdane Collage je jednou z kolejí prestižní univerzity, a právě tam si studenti odhlasovali, že ze společenské místnosti musí zmizet portrét nejslavnější britské panovnice. Odstranění obrazu pak bylo odůvodněno tím, že Alžběta II. představuje nevítaný symbol „nedávné koloniální historie“. Prostory společenské místnosti pak podle nich musí působit neutrálně. „Společenská místnost má být prostorem pro všechny, aby se cítili vítáni,“ řekl deníku The Telegraph šéf studentského spolku Matthew Katzman.

Odstranění obrazu vyvolalo kritiku i u britské vlády a rozhodnutí studentů zkritizoval například tamní ministr školství. „Tohle je absurdní. Alžběta II. je hlavou státu a symbolem toho nejlepšího, co se v naší zemi stalo. Vždy prosazovala myšlenku tolerance,“ řekl Gavin Williamson. „Smutné, když si myslíte, že studenti na Oxfordu jsou bystří lidé. Toto naznačuje, že tomu tak není,“ uvedl pak i konzervativní poslanec John Hayes.

 

Články, které by tě mohly zajímat