Právě vysíláme

Svatební dort Diany a Charlese byl vydražený, částka předčila očekávání

12. srpna 2021 14:10
Svatební dort Diany a Charlese byl vydražený, částka předčila očekávání

Princezna Diana a princ Charles měli na své svatbě celkem 23 oficiálních dortů. O zachování kousku jednoho z nich se postarala zaměstnankyně královny Moyra Smithová. Dort se nyní dostal do dražby, v níž si ho zájemce odkoupil téměř šedesát tisíc korun.

Svatba Diany a Charlese proběhla před téměř čtyřiceti lety. Zaměstnankyně královny Moyra Smithová kousek dortu schovala. Poprvé se dostal do dražby v roce 2008 po její smrti, nyní ho pak za neuvěřitelných 55 500 korun odkoupil Gerry Layton.

Provozovatel luxusních lodí chce dort vložit spolu se svým majetkem do své závěti, aby se po jeho smrti prodaly a výtěžek šel na charitativní projekty. Layton si dort chce osobně převzít příští týden, ale médiím sdělil, že se bude muset „držet, aby ho nesnědl“.

Vydražený kus je z marcipánu s bílou polevou, je ozdobený cukrovou verzí britského královského erbu se lvem a koněm, je „mírně popraskaný“ a uchoval se v potravinářské fólii, popisuje dort AFP. Podle aukční síně vypadá dort stejně jako ve svatební den, důrazně však nedoporučuje jeho konzumaci.

Články, které by tě mohly zajímat