Právě vysíláme

Švédsko má velmi malý podíl pozitivních testů. Díky disciplinovanosti lidí a promořování

10. září 2020 14:10
Švédsko má velmi malý podíl pozitivních testů. Díky disciplinovanosti lidí a promořování

Švédsko má velmi malý podíl pozitivních testů na koronavirus. Pouze 1,2 procenta, což je nejméně od počátku pandemie, oznámil švédský zdravotní úřad. Experti to přičítají disciplinovanosti tamního obyvatelstva, pokud jde o dodržování nezávazných opatření, i vysoké promořenosti.

Švédsko v současnosti provádí rekordní počet testů na koronavirus a zároveň se chlubí příznivými čísly v době, kdy mnoho ostatních zemí Evropy, včetně České republiky, znepokojují prudké nárůsty případů koronavirové nákazy.

Země po celou dobu pandemie k problému přistupuje benevolentněji než drtivá většina ostatních zemí Evropy, což vyvolává polemiku nejen v tomto severském státě, ale i v zahraničí. Švédská vláda místo zákazů a karanténních opatření jen doporučovala dodržování distančních a hygienických pravidel.

Země dosud podle americké Univerzity Johnse Hopkinse zaznamenala 85 707 koronavirových případů a 5838 úmrtí. Desetimilionová země má sice na počet obyvatel mnohem vyšší počet obětí než sousední země, ale nižší než Itálie, Španělsko nebo Británie.

Zdravý rozum vede

„Účelem našeho přístupu je, že lidé mají sami chápat potřebu dodržovat existující doporučení a zásady,“ řekl na tiskové konferenci šéf švédského úřadu národního zdraví Johan Carlson.

Zatímco mnohé jiné země neustále mění pravidla a omezení, doporučení ve Švédsku mají podle Carlsona být srozumitelná a udržitelná po delší dobu. Dlouhodobou udržitelnost tamní strategie chválili i představitelé Světové zdravotnické organizace. „Neexistují žádné další triky, dokud nebudou k dispozici medicínské prostředky, zejména vakcíny. Švédští obyvatelé si to vzali k srdci,“ řekl Carlson.

Počty zemřelých, hospitalizovaných a nově infikovaných jsou nyní ve Švédsku nízké a koronavirus se tu šíří nejpomaleji z celé Skandinávie. V uplynulém týdnu země provedla přes 120 000 testů a přes 1300 jich bylo pozitivních. V jarních týdnech to bylo i 19 procent.

„Naše strategie je konzistentní a udržitelná. Pravděpodobně tu máme ve srovnání s ostatními zeměmi nižší riziko šíření,“ řekl profesor epidemiologie na Karolinském institutu Jonas Ludvigsson. Dodal, že Švédsko má pravděpodobně vyšší míru imunity v populaci než většina ostatních zemí. „Myslím, že z toho teď velmi těžíme,“ poznamenal expert.

Švídský přístup však má stále své kritiky. Redakční úvodník listu Dagens Nyheter upozorňuje, že se zapomíná na vysoký počet zemřelých v zemi. „Zdá se, že některá čísla je třeba opakovat. Švédsko má 5837 úmrtí na covid-19. To je procentuálně pětkrát více než v Dánsku,“ upozorňuje deník.

Zdroj: ČTK

Články, které by tě mohly zajímat