Právě vysíláme

Tajný vzkaz královny Alžběty II. Dopis se může otevřít až v roce 2085

13. září 2022 8:10
Tajný vzkaz královny Alžběty II. Dopis se může otevřít až v roce 2085

Alžběta II. nebyla pouze královnou Velké Británie, ale také Austrálie. Právě tam putoval v roce 1986 dopis, který doposud nebyl otevřen. Momentálně e nachází ve skrytém trezoru v pětipatrovém obchodním domě v Sydney a podle pokynů panovnice si ho může starosta města přečíst až v roce 2085.

Královna Alžběta II. napsala před více než třiceti lety dopis adresovaný obyvatelům Sydney. Otevřít ho mohou však až za třiašedesát let, jak si panovnice přála. „Zdravím. V den, který si sám zvolíte, otevřete v roce 2085 tuto obálku a předejte obyvatelům Sydney můj vzkaz,“ má stát na přední straně dopisu, která královna napsala u příležitosti obnovy bývalé tržnice.

Psaní je ukryto v trezoru v obchodním domě Queen Victoria Building, která se pyšní pěti patry. Budova byla otevřena v roce 1899 a pojmenována po královně Viktorii. Obsah dopisu zůstává záhadou a je otázkou, zda ho znají alespoň královnini nejbližší.

Alžběta II. navštívila Austrálii jako vůbec první britská panovnice. Nejdříve v roce 1954, kdy ji v Sydney vítalo více než milion lidí, posléze se do země podívala ještě šestnáctkrát. Plnila především symbolickou roli hlavy státu a účastnila se důležitých ceremoniálů.

Alžběta II. zemřela 8. září na zámku Balmoral ve Velké Británii. Jejím nástupcem se stal syn Charles, který nyní vystupuje jako Karel III. (anglicky Charles III.). Pohřeb britské královny proběhne v ponděl 19. září, do té doby bude

Články, které by tě mohly zajímat