Právě vysíláme

Tálibán zakáže v Afghánistánu hudbu, považuje ji za neislámskou

27. srpna 2021 9:10
Tálibán zakáže v Afghánistánu hudbu, považuje ji za neislámskou

Situace v Afghánistánu, který před několika dny ovládl Tálibán, se vyostřuje každým dnem. Mluvčí hnutí se nechal slyšet, že Tálibán znovu zakáže hudbu, považuje ji za neislámskou. Místo donucování se však bude snažit lidi přesvědčit, aby zákaz dodržovali.

Nařízení o zákazu hudby v Afghánistánu platilo mezi léty 1996 až 2001, kdy byl u moci Tálibán. Tehdy byly povoleny pouze náboženské zpěvy, jiné hudební formy by podle vůdců hnutí mohly vyvolávat v lidech nečisté myšlenky. Některé rádiové a televizní stanice už hudbu dokonce přestaly zařazovat do svého vysílání.

Tálibán se vrátil k moci dvaceti letech, mluvčí Mudžáhid však zdůraznil, že nyní chce postupovat mírněji než v minulosti. „Chceme pracovat na budoucnosti a zapomenout, co se stalo,“ uvedl.

Zákaz hudby není jediným přísným pravidlem, který v Afghánistánu na konci minulého století platil. Řada opatření se týkala žen, které například nemohly bez doprovodu mužského příbuzného vycházet ven. Zároveň se nemohly vzdělávat a vykonávat většinu zaměstnání. To podle mluvčího hnutí nyní nehrozí.

„Pokud půjdou do školy, do kanceláře, na univerzitu nebo do nemocnice, nebudou doprovod mužského opatrovníka potřebovat,“ nechal se slyšet. Doprovod mužského příbuzného budou potřebovat pouze tehdy, pokud pojedou mimo domov na tři a více dní.

Články, které by tě mohly zajímat