Právě vysíláme

Teprve čtyřletá česká holčička má světový rekord. Ušla 170 km do základního tábora Mount Everestu

12. ledna 2024 11:28
Teprve čtyřletá česká holčička má světový rekord. Ušla 170 km do základního tábora Mount Everestu

Teprve čtyřletá česká holčička se postarala o unikátní světový rekord. Ve svém věku je první dívenkou, která po svých došla do základního tábora nejvyšší hory světa Mount Everest.

Zara a její rodina žijí v Malajsii. Holčička je však občankou České republiky a Kanady. Rodina žije velmi aktivním životem a Zara i její sedmiletý bratr jsou vychováni k posilování fyzického a mentálního ducha dle vzoru původních domorodých kmenů. Na instagramu je i velmi populární profil pod názvem Sašajede, který ukazuje život rodiny, a především dětí.

Nyní si malá Zara nese prvenství, když ve svých pouhých čtyřech letech došla pešky do základního tábora Mount Everestu. Pochod dlouhý 170 km šla se svým bratrem, otcem a jedním šerpou. V současné době se vrací pěšky.

Silný mráz až -25 °C

„Celková délka pochodu bude po dokončení přesahovat 270 kilometrů s celkovým převýšením přesahujícím 20000 metrů. Podmínky a počasí jsou zimní s teplotami hluboko pod bodem mrazu. V základním táboře 1.ledna panoval surový mráz -20 až -25 °C. Zara vystoupila v rámci akce hned na několik pětitisícových vrcholů. Během pochodu nenastal žádný problém. Je nutné zdůraznit, že podmínky v ubytovnách, v tzv. lodges, jsou velmi omezené a netopí se tam, v ložnicích bylo občas i pod -10 °C,“ stojí na instagramové profilu s tím, že Zara je ve výborné fyzické kondici a holčička je ostatně na velmi dlouhé pochody zvyklá. Každý den totiž musí zdolat cestu malajsijskou džunglí do školky a ujít 5-10 kilometrů. Dle instagramového profilu se i denně koupe jen ve studené vodě, do které si prý sama přidává led.

Reakce od sledujících jsou různé. Zatímco jedna skupina děti nadmíru obdivuje, pro jiné se jedná o extrém, který může být pro tak malou holčičku nebezpečný. „Moc nevím, co si o tom mám myslet. Roky jsem se pohybovala ve vysokých horách, takže znám ta nebezpečí a jak i drobná chybka může být smrtelná,“ píše jedna z uživatelek.

 

Články, které by tě mohly zajímat