Právě vysíláme

Trable v britské královské rodině. Princ byl obviněn ze sexuálního zneužití

10. srpna 2021 12:10
Trable v britské královské rodině. Princ byl obviněn ze sexuálního zneužití

Američanka Virginia Giuffre, která tvrdí, že ji jako náctiletou nutil k sexu finančník Jeffrey Epstein, podala žalobu na britského prince Andrewa. Žena uvádí, že ji potomek britské panovnice Alžběty II. pohlavně zneužil, když jí bylo 17 let.

„Vedu prince Andrewa k odpovědnosti za to, co mi udělal,“ uvedla Giuffre. „Mocní a bohatí nemají výjimku v zodpovědnosti za své činy. Doufám, že další oběti uvidí, že je možné nežít v mlčenlivosti a strachu, ale mohou si vzít svůj život zpět tím, že promluví a požadují spravedlnost,“ dodala.

„K tomuto rozhodnutí jsem nedošla snadno. Jako matka a manželka stavím na první místo rodinu – a vím, že tento krok mě vystaví dalším útokům prince Andrewa a jeho zástupcům – ale věděla jsem, že kdybych se tak nerozhodla, zklamala bych (rodinu) i oběti po celém světě,“ uvedla Giuffre.

Princ Andrew

Princ Andrew na konci roku 2019 v rozhovoru s BBC razantně popřel, že by kdy Giuffreovou potkal. Jednašedesátiletý princ se nicméně kvůli svým stykům s Epsteinem stáhl z veřejného života.

Žaloba však tvrdí, že Andrew ženu několikrát zneužil před tím, než jí bylo 18. Jednou se tak mělo stát v Londýně v domě Epsteinovy přítelkyně Ghislaine Maxwell, další znásilnění se podle žaloby stalo ve finančníkově domě v New Yorku či na jeho soukromém ostrově v Karibiku.

Šestašedesátiletý Epstein spáchal sebevraždu ve vězení v srpnu 2019, nedlouho poté, co byl zatčen kvůli podezřením ze sexuálních zločinů. Jeho smrt vzbudila vlnu kontroverzí a dala vzniknout řadě konspiračních teorií.

Jeffrey Epstein

 

Zdroj: ČTK

Články, které by tě mohly zajímat