Právě vysíláme

Transgender běžkyně byla vyloučena z Olympijských her. Z jakého důvodu?

30. června 2021 9:10
Transgender běžkyně byla vyloučena z Olympijských her. Z jakého důvodu?

Účast transgender sportovců na Olympijských hrách je stále dosti kontroverzní téma a toto rozhodnutí je pro mnoho lidí špatné z hlediska fair play. Transgender muži a ženy však mají pro účast stanovená jasná pravidla, která nyní bohužel jedna ze sportovkyň porušila.

Americká trans atletka CeCe Telfer dostala možnost účastnit se na nejprestižnější sportovní události světa a ze svého úspěchu měla ohromnou radost. K její smůle se však nakonec na olympijské hry v Tokiu nepodívá. Běžkyně totiž porušila zásadní pravidlo pro transgender sportovce a díky testům bylo odhaleno, že v jejím těle se nachází více množství testosteronu, než je olympijským výborem povoleno.

Cece rozhodnutí o vyřazení ze soutěže vzala s pokorou, a ačkoliv je jí to pochopitelně velmi líto, je rozhodnuta na sobě tvrdě makat s cílem, jednou se na olympiádu opravdu podívat.

Poprvé v historii se ovšem do Tokia podívá transgender vzpěračka Laurel HubbardNového Zélandu. Laurel se kvalifikovala v kategorii nad 87 kilogramů a své síly poměří mezi ženami. Podle řady soupeřek je její účast v ženských soutěžích ovšem nefér a například vzpěračky z Austrálie se pokouší celou věc řešit právní cestou.

 

Články, které by tě mohly zajímat