Právě vysíláme

Trapas Facebooku: Video s Afroameričany omylem nazval jako „klip s primáty“

7. září 2021 13:31
Trapas Facebooku: Video s Afroameričany omylem nazval jako „klip s primáty“

Technická chyba Facebooku zavinila pořádný přešlap. Automatický nabízeč videí totiž lákal uživatele na shlédnutí záznamu s nadpisem „video s primáty“, které ovšem zobrazovalo skupinu Afroameričanů při potyčce s policií.

Záznam na sociální síť nahrál web DailyMail a s primáty nemělo nic společného. Algoritmus Facebooku však uživatelům video s Afroameričany nabízel pod názvem „další klip s primáty“. Jednalo se tak pochopitelně o velký přešlap, kterého si uživatelé ihned všimli.

Mluvčí společnosti Facebook uvedla, že se jednalo o chybu umělé inteligence a rozhodně nemělo jít o záměr. „Jak jsme již uvedli, ačkoliv jsme naši umělou inteligenci vylepšili, víme, že není dokonalá a že má před sebou další vývoj. Omlouváme se všem, kteří urážlivé doporučení zaznamenali,“ uvedla.

Není to poprvé, co mají velké technologické společnosti problém s umělou inteligencí. Server CNN Prima News zmiňuje například podobný skandál Googlu z roku 2016, kdy umělá inteligence označila fotografii Afroameričana za gorilu.

Články, které by tě mohly zajímat