Právě vysíláme

Tygři se vrací do divočiny! Jejich populace prudce vzrostly

30. července 2020 18:00
Tygři se vrací do divočiny! Jejich populace prudce vzrostly

Podle nových dat od neziskové organizace WWF za posledních deset let radikálně přibyl počet divokých tygrů. Důvodem jsou efektivní konzervační programy a lepší ochrana proti pytláctví.

Skvělá zpráva

Na začátku minulého desetiletí se zdálo, že tygrům realisticky hrozí vyhynutí. Podle charity WWF jich v roce 2010 bylo v divočině pouze 3 200 po celém světě. Tato tristní situace si vyžádala radikální řešení. Naštěstí nové statistiky ukazují, že nová strategie funguje.

 

Letos se v samotné Indii vyskytuje mezi 2 600 a 3 350 tygrů. V Nepálu se počet divokých tygrů za poslední desetiletí téměř zdvojnásobil – od 121 v roce 2009 je těchto živočichů nyní 235. Podobným vývojem se chlubí i Rusko, Čína a Bhútán.

Ekologové tuto dramatickou změnu vysvětlují efektivními konzervačními strategiemi, které jednotlivé země adoptují. Obrovská hrozba pro tygry je kácení lesů a stromů, kde žijí. Děsivý vývoj ze začátku posledního desetiletí se podařilo zlepšit, ale tento problém stále není zcela vyřešený.

Podle mluvčí charity WWF můžou k ochraně tygrů přispět i běžní lidé, a to tím, že si nebudou kupovat papír, který pochází z nelegální těžby dřeva. Pokud budeme nadále tahat za jeden provaz, tygrů bude nadále přibývat, vysvětluje.

 

Zdroj: BBC, WWF, Shutterstock

Články, které by tě mohly zajímat