Právě vysíláme

U soudu v Plzni stanul muž obžalovaný z bolestivého týrání psa

27. října 2021 14:01
U soudu v Plzni stanul muž obžalovaný z bolestivého týrání psa

Až šestileté vězení hrozí šestadvacetiletému Martinovi Švecovi z Plzně, který u okresního soudu čelí obžalobě z týrání zvířat. Podle státní zástupkyně student medicíny loni po několik měsíců vytvářel u psa vlastní, nepravdivé diagnózy, „léčil“ ho různými léky a zákroky, které byly často velmi bolestivé a mohly zvířeti přivodit nevratné poškození zdraví nebo i smrt.

Asi tříletý pes Artuš plemene Jack Russel teriér musel být kvůli špatnému stavu loni umístěn na veterinární klinice poté, co ho u obžalovaného doma našel příbuzný. Švec připustil, že zvíře někdy sám léčil nad pokyny veterinářů a snažil se mu pomoci, odmítl ale, že by psa záměrně týral. U plzeňského soudu, který začal dnes případ projednávat, uvedl, že má psa rád a úmyslně by mu nikdy neublížil.

Obžaloba viní Švece mimo jiné z toho, že psovi zavedl drén do břicha, dělal mu punkce jehlou nebo mu zavedl do konečníku rektální rourku, ale naopak mu včas nezajistil ošetření tříštivé zlomeniny nohy. Zvířeti podle spisu podával také léky a antibiotika, které jsou jen na předpis. Jeho jednání vyvolávalo u zvířete utrpení a bolest, uvedla žalobkyně. Na veterinární kliniku se zvíře dostalo apatické, s poškozeným okem, nekrózami, zhnisanými ránami a poleptanou pokožkou.

Obžalovaný muž, který se léčí na psychiatrii, připustil, že psa léčil podle svého uvážení i nad pokyny veterinářů a že sám podle příznaků určil diagnózu. Pes, kterého dostal loni v lednu, byl podle něj nemocný a on s ním navštívil postupně velké množství veterinárních klinik a ambulancí. Při výslechu na policii také řekl, že byl s veterináři domluvený, že pokud bude nějaký lidský lék obsahovat stejnou účinnou látku jako lék, který by jeho pes potřeboval, může mu ho dát. Přiznal také, že v době, kdy podle obžaloby psa svými léčebnými zákroky týral, bral drogy. Aplikaci rektální rourky vysvětlil tím, že pes byl podle něj nafouklý, měl potíže s kýlou a zvětšenou prostatou. Zavedením rourky se mu prý ulevilo.

Soud dnes jednání odročil. Pokračovat by mělo v prosinci.

Články, které by tě mohly zajímat