Právě vysíláme

“Udělal bych to znova,” uvedl ruský gymnasta, který válečným symbolem Z vyrazil světu dech

10. března 2022 13:13
“Udělal bych to znova,” uvedl ruský gymnasta, který válečným symbolem Z vyrazil světu dech

Dvacetiletý ruský gymnasta, který pobouřil veřejnost svým gestem na slavnostním ceremoniálu Světového poháru v Kataru, se za čin nestydí. Na hruď si umístil ruský válečný symbol a udělal by to znova.

Ruský gymnasta Ivan Kuliak vyskočil na stupně vítězů s ruským válečným symbolem. Na hrudi měl připnuté písmeno Z, které se v Rusku používá jako válečný symbol vítězství, často se kreslí na tanky a vojenské vozy armády Vladimira Putina. Sportovec navíc během ceremoniálu stál s vypnutou hrudí a hrdým výrazem ve tváři, navíc vedle ukrajinského soupeře.

 

Gymnasta se okamžitě stal terčem kritiky na sociálních sítích. Někteří by zřejmě čekali, že si Kuliak po značné kritice šáhne do svědomí a omluví se. To se ale nestalo. Naopak sportovec vydal šokující prohlášení. Udělal bych to znova!

Kuliak popsal pro web Sports.ru, proč si válečné označení připnul na svou hruď: „Nápad vznikl poté, co jsme viděli, jak s námi Ukrajinci komunikují. Chovali se velmi ošklivě a během soutěže křičeli “Sláva Ukrajině. Naštvaný Kuliak si také postěžoval: „Taky nás chtěli nechat vyloučit, i když jsme nikomu nic neudělali. Do poslední chvíle jsme nevěděli, jestli nás nechají soutěžit.“

 

Kontroverzním činem se dostal do hledáčku Mezinárodní gymnastické federace (FIG) a hrozí mu nejen odebrání bronzového místa, ale také dlouhodobé stopky.

Zda činu lituje se Kuliak vyjádřil pro Russia Today„Vůbec ne. Kdyby tu byla druhá šance a měl bych na výběr, jestli se ukázat s písmenem Z na hrudi, nebo ne, udělal bych to znova! Viděl jsem to na naší armádě a podíval jsem se, co tento symbol znamená. Ukázalo se, že to znamená „Za vítězství a za mír“. Nikomu jsem nic neudělal. Jako sportovec budu vždy bojovat za vítězství a za mír.”

Články, které by tě mohly zajímat