Právě vysíláme

Udělování státních vyznamenání na Hradě se letos neuskuteční. Ceremoniál se odkládá

22. října 2020 11:14
Udělování státních vyznamenání na Hradě se letos neuskuteční. Ceremoniál se odkládá

Slavnostní akt udělování státních vyznamenání se letos 28. října na Pražském hradě konat nebude. Prezident Miloš Zeman ocenění vybraným osobnostem udělí, předá jim je ale kvůli epidemii nového koronaviru až příští rok. Vyhověl tak návrhu ministra zdravotnictví Romana Prymuly.

Na tiskové konferenci to dnes řekl kancléř Vratislav Mynář. V Česku platí přísné opatření kvůli pandemii nového koronaviru.

Zeman chtěl původně oslavy státního svátku v omezené míře zachovat. Jejich zrušení považoval za urážku státního svátku. Proti konání akce se vyslovila například část opozice. Poukazovala na symboliku toho, že by se slavnostní akt konal v době přísných protiepidemických opatření. Hrad již dříve avizoval zrušení recepce, která měla po udílení vyznamenání následovat.

Nakažených přibývá

Denní nárůst nových případů koronaviru v ČR opět zrychlil. Ve středu jich poprvé přibylo téměř 15 000. Laboratoře jich odhalily 14 968, zhruba o 3000 více než v úterý. V zemi je nyní zhruba 124 000 nakažených. Vyplývá to z údajů ministerstva zdravotnictví. S covidem-19 dosud v Česku zemřelo 1739 lidí, z toho zatím 253 tento týden. V pondělí bylo obětí 100, dosud nejvíce za jeden den.

Zdroj: ČTK

Články, které by tě mohly zajímat