Právě vysíláme

Ukrajinský prezident promluvil na Václavské náměstí: “Padne-li Ukrajina, padne celá Evropa”

4. března 2022 19:10
Ukrajinský prezident promluvil na Václavské náměstí: “Padne-li Ukrajina, padne celá Evropa”

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyzval obyvatele evropských zemí, aby nepřehlíželi ruskou agresi proti Ukrajině. Padne-li Ukrajina, padne celá Evropa, řekl Zelenskyj prostřednictvím telemostu účastníkům dnešní demonstrace na Václavském náměstí, kterou zorganizoval spolek Milion chvilek na podporu Ukrajiny napadené ruskou armádou. Jeho výzva směřovala i k účastníkům obdobných demonstrací v dalších evropských městech.

„Chci vás tímto vyzvat, vás, evropské národy, abyste nemlčely. Vyjděte do ulic a podporujte Ukrajinu, podporujte naše úsilí a náš boj. Protože pokud Ukrajina padne, padne celá Evropa. Pokud padneme my, padnete i vy. Neodvracejte proto zrak. Vyjděte a podpořte Ukrajinu, jak jen můžete,” vyzval Evropu Zelenskyj.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj během proslovu na Václavské náměstí

“Pokud zvítězíme, a já jsem si jistý, že zvítězíme, bude to vítězství celého demokratického světa. Bude to vítězství pro svobodu, vítězství světla nad tomu, vítězství dobra nad zlem, svobody nad otrocstvím,” prohlásil Zelenskyj a pokračoval: Ukrajina bude vzkvétat jako zbytek Evropy. A Evropa bude vzkvétat jako nikdy dříve. Sláva Ukrajině.”

Všichni, kdo se v evropských městech zúčastnili demonstrací, se podle Zelenského stali Ukrajinci. Konkrétně jmenoval Prahu, Paříž, Lyon nebo Tbilisi. „Vy všichni jste dnes Ukrajinci a já vám za to děkuji,“ uvedl ukrajinský prezident, který tak parafrázoval výrok amerického prezidenta Johna Fitzgeralda Kennedyho při návštěvě Berlína v roce 1963.

Články, které by tě mohly zajímat