Právě vysíláme

Ukrajinský prezident Zelenskyj poděkoval České republice za pomoc

26. února 2022 21:12
Ukrajinský prezident Zelenskyj poděkoval České republice za pomoc

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj hovořil s Petrem Fialou o aktuální situaci na Ukrajině. Na twitteru mu poděkoval za pomoc. „Pomáhat přátelům musíme,“ nechal se slyšet premiér.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj poděkoval České republice za pomoc. O aktuální situaci na Ukrajině dnes hovořil s Petrem Fialou, na twitteru napsal, že obsahem rozhovoru byla konkrétní pomoc, nic bližšího k ní ale nesdělil. Podrobnější nebyl ani český premiér. Ukrajina čelí ruské vojenské invazi, jednotlivé země teď organizují pomoc, včetně dodávek zbraní a další munice.

„Hovořil jsem s ukrajinským prezidentem Zelenským,“ potvrdil Fiala. „Přátelům musíme pomáhat. Ujistil jsem ho, že na Českou republiku se Ukrajina může spolehnout,“ doplnil.

„Prezidentku Gruzie Salome Zurabišviliovou a předsedu vlády České republiky Petra Fialu jsem informoval o současné situaci. Jsem moc vděčný naši přátelům v Gruzii a Česku za jejich podporu,“ napsal ukrajinský prezident. Dodal, že přátelům z obou těchto zemí je vděčný za podporu.

Ministryně obrany Jana Černochová na svém twitterovém účtu dnes oznámila, že vláda schválila další pomoc Ukrajině pro boj s ruskou agresí. Zahrnuje kulomety, samopaly, odstřelovací pušky, pistole a odpovídající munici v hodnotě 188 milionů korun. Přeprava materiálu by se měla uskutečnit dnes tj. v neděli odpoledne.

Česko již jednu dodávku zbraní na pomoc Ukrajině odeslalo. Vlak s pomocí překročil v neděli ráno česko-polské hranice, uvedla na twitteru armáda. Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) v sobotu řekla, že Česko daruje Ukrajině 30.000 pistolí, 7000 útočných pušek, 3000 kulometů, několik desítek pušek pro ostřelovače a asi milion nábojů. Dnes by tedy měl kabinet schválit další pomoc.

Přepravu již schváleného darovaného materiálu v hodnotě asi 188 milionů korun zajišťuje Česká republika. Postará se i o přepravu munice, kterou vláda Ukrajině darovala už v lednu a zatím zůstávala na českém území.

Zdroj: ČTK, Twitter

Články, které by tě mohly zajímat