Právě vysíláme

Útok na koncertní budovu v Moskvě: Nejméně 10 mrtvých, z haly se ozývají exploze

22. března 2024 19:54
Útok na koncertní budovu v Moskvě: Nejméně 10 mrtvých, z haly se ozývají exploze

Při útoku v koncertní síni ve městě Krasnogorsk na západním okraji Moskvy zahynulo podle předběžné bilance nejméně deset lidí a dalších nejméně pět desítek je jich zraněných, uvádí ruská média.

Ta předtím s odkazem na očité svědky a záběry z místa informovala o střelbě z automatických zbraní, explozi a rozsáhlém požáru. Ruská ombudsmanka Taťjana Moskalkovová podle agentury RIA Novosti útok v označila za teroristický čin.

Nejméně čtyři útočníci v maskáčovém oblečení začali podle ruských agentur střílet – patrně z automatických zbraní – v koncertní síni Crocus City Hall, kde se dnes mělo konat vystoupení rockové kapely Piknik. V prostorách také zřejmě použili výbušniny, které vyvolaly mohutný požár.

Agentura TASS zveřejnila fotografii, na které z budovy stoupá temný kouř a šlehají plameny, které se hasiči snaží zvládnout i s pomocí helikoptéry. Oheň zachvátil asi třetinu budovy a uvěznil na střeše neupřesněný počet lidí. Okolo stovky návštěvníků koncertu se podařilo evakuovat. Hala podle agentury AP pojme přes 6000 lidí.

 

 

Server Meduza upozornil na videa sdílená na telegramu, na kterých lidé prchají z koncertní síně. Na dalších neověřených záběrech z budovy je slyšet střelba, na zemi leží nehybná těla.

Jasná bezprostředně není totožnost ozbrojenců, ani jejich motiv. Rusko od února 2022 vede agresivní válku na Ukrajině, přičemž Kyjev se snaží o útoky také na infrastrukturu na ruském území, například na ropné rafinerie.

AP poznamenala že americké velvyslanectví v Moskvě tento měsíc varovalo, aby se američtí občané vyhýbali davům s ohledem na hrozící útok. Ruský prezident Vladimir Putin, který před několika dny znovu zvítězil v prezidentských volbách a prodloužil svůj mandát o dalších šest let, varování označil za pokus Západu o zastrašování Rusů.

Profimedia

Články, které by tě mohly zajímat