Právě vysíláme

Útulek v Brně vyčlenil 30 míst pro zvířata uprchlíků, zajistí i očkování

23. března 2022 15:18
Útulek v Brně vyčlenil 30 míst pro zvířata uprchlíků, zajistí i očkování

Útulek pro opuštěná zvířata Městské policie Brno vyčlenil 30 míst pro psy a kočky ukrajinských uprchlíků. Zatím žádné zvíře nepřijal, řekl ČTK mluvčí strážníků Jakub Ghanem. Ukrajinci mohou zvířata nechat v útulku na 15 dní, aby si podle mluvčího mohli vyřídit potřebné záležitosti například s ubytováním nebo prací. Útulek může zvířatům zajistit očkování nebo ošetření. Vše je zdarma. Ukrajinci prchají ze země, kterou koncem února napadlo Rusko.

Majitelé mají povinnost mít zvíře po příchodu do země deset dní v karanténě, což by se jim díky útulku podařilo splnit. „O zvířátko se postaráme. Individuálně ho můžeme očkovat, vystavit český očkovací průkaz, ale také ho ošetřit proti parazitům nebo blechám. Pokud bude mít drobné zranění, zajistíme i základní veterinární péči,“ řekla vedoucí útulku Petra Volešová.

Podle ní je pro Ukrajince vše zdarma. „Pokud by nastala situace, že ani po 15 dnech by se majitel nemohl o zvířátko postarat, můžeme si ho tu nechat a nabízet ho novým majitelům, máme vše takto domluveno,“ dodala Volešová.

Strážníci chtějí uprchlíkům pomoci. „Chceme jim usnadnit adaptaci v novém prostředí. Hledání bydlení a zaměstnání je složité i pro místní obyvatele, obzvlášť pokud mají zvíře. Lidé tak budou vědět, že se o jejich psa a kočku postaráme, zatímco si oni vyřídí, co potřebují,“ dodal Ghanem.

Zdroj: ČTK

Články, které by tě mohly zajímat