Právě vysíláme

Už první dávka očkování nahradí testy, rozhodla vláda

21. května 2021 13:19
Už první dávka očkování nahradí testy, rozhodla vláda

Jako potvrzení o bezinfekčnosti bude od pondělí 24. května stačit doba tří týdnů po první dávce očkování proti Covidu – 19, dosud se uznávalo jen dokončené očkování. Po dnešním jednání vlády to řekl ministr zdravotnictví Petr Arenberger.

Lidé po první dávce se zatím museli prokazovat testem. O odložení respirátorů a roušek ve školách vláda rozhodne podle hlavní hygieničky Pavly Svrčinové až zhruba dva týdny po dalším rozvolnění, které přijde v pondělí 24. května.

Další možností, jak bezinfekčnost prokázat, je také negativní antigenní nebo PCR test. O hrazení testů proti Covidu bude vláda jednat v pondělí. Zvažuje dva PCR testy hrazené z veřejného zdravotního pojištění měsíčně a v červnu ještě čtyři antigenní testy. V současné době má každý nárok na antigenní test jednou za tři dny. Lidé mladší 40 let se zatím ještě nemohou očkovat, a budou si tak muset testy zřejmě hradit, pokud budou chtít třeba ke kadeřníkovi nebo na koncert.

Poslední možností, jak potvrdit bezinfekčnost, je uplynutí určité doby po prodělání Covidu – 19, po níž je podle odborníků dostatečná hladina protilátek. Nově bude tato doba 180 dní, dosud to bylo 90. Nechat se očkovat je možné už 90 dní po prodělání nemoci.

 

Prokazovat bezinfekčnost musí lidé například pro účast na hromadných kulturních či sportovních akcích, využívání různých služeb nebo návštěvy v nemocnicích či na restauračních zahrádkách. Od pondělí budou také podmínkou pro ubytování.

Na podobné lhůtě 22 dní po první dávce očkování se Česko dohodlo také s okolními zeměmi pro umožnění cestování bez nutnosti testu a karantén. Od minulé soboty je uznávají Rakousko, Německo, Polsko a Slovinsko, příští týden se má připojit Slovensko.

Roušky ve školách?

O odložení respirátorů a roušek ve školách vláda rozhodne podle hlavní hygieničky Pavly Svrčinové až zhruba dva týdny po dalším rozvolnění, které přijde v pondělí 24. května. Řekla to po dnešním mimořádném jednání vlády, na kterém chtěl premiér Andrej Babiš (ANO) projednat návrh na ukončení povinnosti používat ochranu dýchacích cest pro menší děti. Svrčinová uvedla, že je třeba vyčkat na případné dopady příchodu studentů do škol od pondělí 24. května.

Vláda dnes podle ministra zdravotnictví Petra Arenbergera (za ANO) uvolnila používání šaten ve školách.

Pro letní tábory budou podle Svrčinové platit stejná pravidla jako loni. Děti budou ale muset mít navíc testy nebo doklad o prodělané nemoci. O frekvenci testů, které mají hradit zdravotní pojišťovny, v létě bude vláda rozhodovat v pondělí.

Vláda bude jednat také o zrušení povinnosti nosit roušky a respirátory během léta. Podle Svrčinové by měly být i během prázdnin povinné v zařízeních sociálních služeb, jedná se o hromadné dopravě. Uvedla, že s rozvolňováním je třeba postupovat pomalu, protože teprve v pondělí se do škol vrátí skupiny středoškoláků a vysokoškoláků, kteří distančně studují už od října.

Zdroj: ČTK

Články, které by tě mohly zajímat