Právě vysíláme

V AMAZONII zaznamenali rekordní počet divokých požárů!

23. srpna 2019 9:10
V AMAZONII zaznamenali rekordní počet divokých požárů!

Deštný prales v Amazonii je ve vážném ohrožení. Podle aktuálních meteorologických dat shoří každou minutu plocha deštného pralesu, která odpovídá velikosti 1,5 fotbalových hřišť. Kouř z požárů dokonce v jednu chvíli zatemnil oblohu na Sao Paulem.

Vážná situace

Brazilští meteorologové za letošní rok zaznamenali nárůst v počtu divokých požárů v Amazonii o 80 %. Největší deštný prales, jenž každoročně vytváří 6 % kyslíku na naší planetě, je ve vážném ohrožení.

Záběr na divoké požáry v Amazonii ze satelitu

Záběr na divoké požáry v Amazonii ze satelitu

Divoké požáry jsou v regionu Amazonie každoročním úkazem, ovšem letos je jejich výskyt častější a intenzita mnohonásobně větší, než bývá zvykem. Brazilský prezident Jair Bolsonaro tvrdí, že za divoké požáry můžou neziskové organizace. Ekologové ale obracejí vinu na samotného prezidenta – podle nich za požáry může jeho laxní přístup k ekologii a k ochraně přírody. Bolsonaro sám v minulosti uvedl, že chce „objevit ekonomický potenciál“ největšího deštného pralesu na světě.

Kouř z divokých požárů zatměl oblohu v největším brazilském městě, Sao Paulo

Kouř z divokých požárů měl dopad i na největší brazilské město, Sao Paulo

Kromě Amazonie zasáhl kouř z deštných pralesů i sousední Peru, Bolívii a Paraguay. Ekologové  a lidé po celém světě nyní vyzývají brazilskou vládu, aby zabránila obrovské přírodní katastrofě.

Snad se jí to podaří, dokud je ještě čas.

Zdroj: CNN, Twitter, The Guardian, Instagram, CBS News, BBC, Forbes

Články, které by tě mohly zajímat