Právě vysíláme

V Americe zemřel první pes nakažený koronavirem. Nemoc na něj přenesl jeho páníček

4. srpna 2020 15:11
V Americe zemřel první pes nakažený koronavirem. Nemoc na něj přenesl jeho páníček

Jako u prvního psa v zemi u něj američtí veterináři diagnostikovali koronavirus. Nyní, po tříměsíčním boji, je sedmiletý německý ovčák Buddy po smrti.

Buddy se nejspíš nakazil od svého páníčka Roberta Mahoneyho, který byl na koronavirus pozitivně testovaný letos v dubnu. Krátce na to pojal podezření, že nemocný je i jeho pes. Podle Roberta Buddy kašlal a dávil se. Jenže než se našel veterinář, který by psa otestoval, uplynul celý měsíc.

„Tvrdíš lidem, že tvůj pes je nakažený koronavirem a oni se na tebe koukají, jako kdybys měl deset hlav,“ uvedl Mahoney v rozhovoru pro National Geographic.

Veterinář, který Buddyho konečně otestoval, dal Robertovi za pravdu. Americké ministerstvo zemědělství tehdy vydalo prohlášení, ve kterém stálo: „Psovi byly odebrány vzorky poté, co vykazoval znaky respiračního onemocnění. Očekává se jeho plné uzdravení.“

Jenže bohužel se tak nestalo.

Buddyho stav se zhoršoval. 11. července řekla v prohlášení pro National Geographic manželka Roberta Mahoneyho, Allison, že Buddy zvrací sraženou krev. Jde mu ven nosem i pusou. Vypadá, jako by měl vyzvracet vnitřnosti.“

Od toho okamžiku rodina Mahoneyových věděla, že pro svého milovaného psa již nemůže nic udělat. Nakonec se rozhodli pro milosrdnou smrt a nechali zvíře utratit.

Dva veterináři, kteří psa neléčili, ale na žádost časopisu National Geographic prošli posléze jeho zdravotní záznamy a anamnézu, vyslovili domněnku, že pes nejspíš trpěl rakovinou. To, zda rakovina způsobila, že zvíře bylo na Covid-19 náchylnější, se podle odborníků nedá potvrdit, ani vyvrátit.

Zdroj: CNN

Články, které by tě mohly zajímat