Právě vysíláme

V americké zoo se narodila žirafa bez skvrn, je zřejmě jediná na světě

24. srpna 2023 11:16
V americké zoo se narodila žirafa bez skvrn, je zřejmě jediná na světě

Vzácným přírůstkem se může chlubit soukromá zoologická zahrada v americkém státu Tennessee, kde se před časem narodilo žirafí mládě bez skvrn. Jde zřejmě o jedinou takovou žijící žirafu síťovanou na světě, uvedla televize CNN na svých internetových stránkách.

Samička žirafy síťované přišla na svět 31. července v Brights Zoo v osadě Limestone a návštěvníkům ji chovatelé poprvé ukázali před několika dny. Americká média uvádějí, že mládě žirafy síťované se naposledy v zajetí narodilo v roce 1972 v zoologické zahradě v Tokiu.

Tento druh žirafy žije v savaně ve východní Africe. Tělo zvířat pokrývají hnědočervené skvrny oddělené bílou sítí. Skvrny slouží v první řadě jako kamufláž.

Zakladatel zoo v Limestonu Tony Bright říká, že jejich mládě přivádí „tolik potřebnou pozornost“ k ochraně žiraf. Ve volné přírodě žije asi 16 000 žiraf síťovaných, přitom před 35 lety to bylo ještě 36.000 jedinců.

Nedávno narozené samičce se díky péči matky a chovatelů podle vedení zoo vede skvěle. Nyní mohou lidé rozhodnout o tom, jak se mladá žirafa bude jmenovat: jednou z možností je Jedinečná ve svahilštině.

Zdroj: ČTK

Články, které by tě mohly zajímat