Právě vysíláme

V Austrálii systematicky zabíjejí kočky! Proč to dělají?

28. dubna 2019 18:00
V Austrálii systematicky zabíjejí kočky! Proč to dělají?

Australská vláda v roce 2015 nařídila, že během následujících pěti let chce zabít dva miliony koček. Ze zahraničí se tehdy ozvaly protesty, ale zákon prošel a místní ho do určité míry uvítali. Proč tedy chtějí v Austrálii zabít tolik koček? Za důvodem stojí vážná ekologická situace, která ohrožuje tuto unikátní zemi.

Místní savci vymírají

Podle nových odhadů se v australské divočině dnes pohybuje mezi dvěma a šesti miliony koček. V některých místech se v jednom kilometru čtverečným dokonce vyskytuje až 100 koček. Ačkoliv se tato situace může milovníkům koček zdát idylická, počet divokých koček zanechal na stavu místních savců děsivou stopu. Kočky totiž podle mnohých expertů můžou zčásti za to, že v Austrálii je nyní přes 100 druhů místních savců v ohrožení. Invazní šelmy navíc každý rok zabijí stovky milionů místních plazů a ptáků.

Jediné možné řešení

Ekologická situace v Austrálii je natolik kritická, že vláda nyní zasahuje nejen proti toulavým kočkám v divočině, ale i proti liškám a králíkům. Zákon podporující zabíjení koček je ovšem nejradikálnějším krokem, který australská vláda zvolila proti jednomu z těchto invazních živočichů. Politici a místní ekologové tvrdí, že povolení zabíjet kočky představuje jediné možné řešení, jak zabránit dalšímu obrovskému vyhynutí živočichů v Austrálii.

Zachrání tento radikální přístup místní australské savce? To se uvidí po roce 2020.

 

Zdroj: New York Times, Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation, Shutterstock, BBC

Články, které by tě mohly zajímat