Právě vysíláme

V Baltimoru se po kolizi s nákladní lodí zřítil silniční most. Hledá se 20 lidí

26. března 2024 11:10
V Baltimoru se po kolizi s nákladní lodí zřítil silniční most. Hledá se 20 lidí

V Baltimoru na východním pobřeží Spojených států se dnes zřítil čtyřproudový silniční most, do kterého předtím narazila nákladní loď. Zatím není jasné, zda si kolaps 2,5 kilometru dlouhé stavby vyžádal oběti, podle hasičů však do vody spadlo několik vozidel a až 20 lidí. Posádka plavidla je v pořádku.

Místní policie dostala oznámení, že do mostu Francis Scott Key Bridge přes řeku Patapsco narazilo velké plavidlo, okolo 1:30 místního času (6:30 SEČ), uvedla agentura Reuters. Na záběrech zveřejněných serverem Fox Baltimore je vidět tmavou konstrukci mostu, který se následně propadne do vody.

„Všechny jízdní pruhy jsou v obou směrech uzavřeny kvůli incidentu na Key Bridge na silnici I-695. Doprava je odkloněna,“ uvedly marylandské úřady. Podle starosty města Brandona Scotta na místě zasahují záchranáři.

Pátrají po nejméně 20 lidech, kteří se pravděpodobně nacházejí ve vodě, řekl šéf komunikace baltimorského hasičského sboru Kevin Cartwright. „Víme, že v řece Patapsco je nyní až 20 lidí a několik vozidel,“ Cartwright stanici CNN. „Nyní se soustředíme na snahu zachránit a vyprostit tyto lidi,“ dodal. Podle něj je zatím příliš brzy na to, aby se vědělo, kolik lidí přesně nehoda zasáhla, ale označil zřícení mostu za „rozvíjející se událost s hromadným neštěstím“.

Na mostě se v době nárazu nacházelo několik vozidel, včetně jednoho o velikosti tahače s návěsem. Podle Cartwrighta na mostě „visí nějaký náklad“, což vytváří nebezpečné a nestabilní podmínky, kvůli nimž záchranáři pracují opatrně. „Jedná se o hrozivý stav nouze,“ řekl.

 

 

Do pilíře mostu narazila nákladní loď Dali plující pod singapurskou vlajkou. Podle webu MarineTraffic.com plavidlo opustilo Baltimore v jednu hodinu ráno místního času a směřovalo do Kolomba na Srí Lance. Oba lodivodi i zbytek posádky jsou v pořádku. Společnost Synergy Marine Group, která loď provozuje, uvedla, že nemá žádné zprávy o zraněných na palubě.

Příčina srážky zatím nebyla stanovena a majitelé i manažeři plavidla spolupracují s úřady, uvedla Synergy Marine Group.

Profimedia

V červenci v roce 2016 loď narazila do přístaviště v Antverpách, když se ho snažila opustit cestou do Bremerhavenu. Podle serveru vesseltracker.com způsobila značné škody.

Zdroj: ČTK

Články, které by tě mohly zajímat