Právě vysíláme

V Brně začala Světová výstava psů všech plemen, vrátila se po 31 letech

30. září 2021 12:33
V Brně začala Světová výstava psů všech plemen, vrátila se po 31 letech

Na brněnském výstavišti se ode dneška do neděle představuje 13 000 psů z 53 zemí. Světová výstava psů všech plemen, kterou pořádá Českomoravská kynologická unie, je druhou velkou mezinárodní akcí na výstavišti od chvíle, kdy se projevila pandemie Covidu–19, tedy od loňského března. Světové výstavy se konaly na území Československa v minulosti jen dvakrát, a to v letech 1966 a 1990, řekla ČTK za Veletrhy Brno Markéta Kamenická.

I přes cestovatelská omezení spojená s restrikcemi jednotlivých států, která zamezila příjezdu některých vystavovatelů a rozhodčích, se do Brna sjeli chovatelé se svými psy například z Filipín, Austrálie či Etiopie. V soutěžích je bude hodnotit 125 rozhodčích.

Na přehlídku přijeli nejen dospělí chovatelé, ale i mladí mezi deseti a 17 lety, kteří se představí v soutěži Junior Handling. Každý den se předvádějí různá plemena a v 15:00 hodin začínají soutěže. Vedle hlavního klání se soutěží například i o nejlepší štěně, o nejlepšího psího dorostence, nejlepší psí pár či o titul nejlepšího veterána.

Na výstavu má přístup i veřejnost, lidé si mohou prohlédnout a koupit dostupná krmiva, různé potřeby pro psy jako obojky, oblečky či hračky, k dostání jsou dokonce i šperky pro majitele se psími motivy. Chovatelé však najdou na výstavišti rovněž praktičtější věci, jako je představení laboratoře, která ze vzorku DNA zjišťuje zdravotní stav psa.

Články, které by tě mohly zajímat