Právě vysíláme

V červnu by se mohly povolit koncerty a otevřít zahrádky, uvedl Smejkal

18. dubna 2021 9:10
V červnu by se mohly povolit koncerty a otevřít zahrádky, uvedl Smejkal

Zatímco se žáci prvního stupně vrátili minulý týden do škol, ptá se veřejnost, kdy dojde k dalšímu rozvolnění. Epidemiolog Petr Smejkal na toto téma hovořil v Pressklubu Frekvence 1. Žáci středních škol by se do lavic mohli vrátit už v květnu, koncerty a otevření zahrádek by pak podle něj mohla vláda povolit v červnu.

Žáci prvního stupně základních škol se v minulém týdnu vrátili do lavic pod podmínkou rotační výuky a pravidelných antigenních testů. Z 610 tisíc jich bylo pozitivních pouhých 302, podle epidemiologa Petra Smejkala čísla ale porostou. Aktuálně jsou tak nízká proto, že se děti vrátily do škol z bezpečného prostředí domova. Při pobytu v rizikovějším prostředí škol ale může počet nakažených začít růst. „Proto si musíme pár týdnů počkat,“ doplnil epidemiolog.

Ten se vyjádřil také k návratu do lavic žáků středních škol. Podle jeho odhadu by k němu mohlo dojít v květnu. Bude ale záležet na tom, jak se budou vyvíjet data o epidemii v Česku.

Pokud vše půjde dobře, v červnu by podle Smejkala už mohly probíhat venkovní koncerty a restaurace by mohly otevřít své zahrádky. Povoleny dle jeho názoru už budou také venkovní sporty. Právě kolem nich probíhala mezi veřejností velká diskuze. Vláda totiž zrušila plánované povolení venkovního sportování amatérů v počtu dvaceti osob.

Ministr zdravotnictví Petr Arenberger řekl, že pandemii koronaviru bude možné považovat za stabilizovanou, až bude přibývat asi 100 případů na 100.000 obyvatel za sedm dní, přičemž nyní hodnoty dosahují zhruba trojnásobku.

Zdroj: ČTK

Články, které by tě mohly zajímat