Právě vysíláme

V Česku je 18 lidí nakažených koronavirem! Karanténa po návratu z Itálie bude povinná.

6. března 2020 15:41
V Česku je 18 lidí nakažených koronavirem! Karanténa po návratu z Itálie bude povinná.

Lidé s trvalým pobytem v Česku, kteří se od soboty vrátí z Itálie, musí tuto skutečnost oznámit bez osobního kontaktu lékaři. V mimořádném opatření, které má zabránit šíření nového koronaviru, o tom v pátek rozhodlo ministerstvo zdravotnictví, řekl novinářům premiér Andrej Babiš (ANO). Lékařům ministerstvo nařídilo, aby u všech těchto lidí rozhodli o dvoutýdenní karanténě, uvedl Babiš. Podle vlády je aktuálně v Itálii asi 16 500 Čechů.

V Česku je pozitivně potvrzeno 18 případů nákazy novým typem koronaviru. Lidé v karanténě budou mít nárok na nemocenskou. “Za porušení karantény hrozí podle zákona o ochraně veřejného zdraví pokuta až tři miliony korun,” řekl premiér. Lékař bude oprávněn karanténu prodloužit, dodal Babiš. Současně vyzval zaměstnavatele, aby zaměstnancům vycházeli vstříc a domluvili se s nimi na práci z domova.

Stát je podle Babiše připraven obratem ve spolupráci s Českomoravskou záruční a rozvojovou bankou vytvořit programy pro kompenzaci ztrát podnikatelů v souvislosti s opatřeními, které kvůli koronaviru vyhlásil.

Babiš uvedl, že impulsem pro aktuální rozhodnutí je situace v Itálii. “Tam je za jeden den 41 mrtvých. Nemá to nic společného s tím, jaká je situace u nás, my se snažíme zabránit šíření toho viru, v některých zemích už to zkrátka nedají,” uvedl. Podle Babiše ne všichni občané jsou z hlediska karantény odpovědní a je nutné situaci řešit tímto způsobem.

O víkendu začnou opatření platit kvůli tomu, že se očekává návrat ČechůItálie. Z jarních prázdnin by se měli vracet lidé z okresů Kroměříž, Uherské Hradiště, Vsetín, Zlín, Praha – východ, Praha – západ, Mělník, Rakovník, Plzeň – město, Plzeň – sever, Plzeň – jih, Hradec Králové, TepliceNový Jičín.

 

Zdroj: ČTK, Shutterstock

Články, které by tě mohly zajímat