Právě vysíláme

V Česku se objevila záhadná kamenná šifra, obří monument děsí občany okolních vesnic

21. června 2023 10:31
V Česku se objevila záhadná kamenná šifra, obří monument děsí občany okolních vesnic

U Lysé nad Labem se doslova přes noc zjevil záhadný betonový monument, který svými rozměry a vyzněním zaskočil místní obyvatele a láme hlavu odborníkům i úřadům.

Obří monument sestává z 90 betonových kvádrů se záhadnými symboly, nad kterými se tyčí přes 10 metrů vysoký betonový sloupu. Na vrcholu tohoto sloupu je zavěšený obří symbol připomínající pentagram, jež v noci září do dáli a děsí občany okolních vesnic. Krom pentagramu svítí na sloupu také dvě digitální číslice bez jakéhokoliv náznaku funkce, či významu. Zdá se, že se jedná o odpočet a možná nějakou podivnou šifru, či hru v realitě. Občané jsou vyděšeni a nikdo z okolí nerozumí původu ani účelu této stavby.

Pan David Mašek, na jehož pozemku se stavba přes noc zjevila byl tímto nečekaným objevem zcela zaskočen. „Nevěděl jsem, co si mám myslet, když jsem to viděl, byl to pro mě šok. Jako scéna z nějakého sci-fi filmu. Neumím si vůbec představit, kdo to tady dokázal přes noc vytvořit. Musela to být obrovská skupina lidí, protože jedna ta kostka váží asi 500 kilogramů a je jich tady devadesát, nedokážu si to nijak vysvětlit a nemám ponětí, kdo by tady mohl takovou věc postavit a proč? Je to záhada,“ vyjádřil se zděšený majitel pozemku.

 

Starosta Lysé nad Labem, pan Mgr. Karel Marek, je stejně zaskočený: „Nikdy jsem neviděl něco takového. Naše malé město bylo vždy klidným a pohodovým místem. Ten monument zde vyvolává mnoho otázek a obav. Naše úřady se snaží zjistit, kdo a proč to zde postavil a dle vyjádření stavebního úřadu, tato stavba nemá žádné stavební povolení, jedná se tedy o černou stavbu a hned jak se nám podaří dopátrat majitele, budeme řešit následné sankce.“ 

Starosta sousední obce Přerov nad Labem, pan Jiří Beneš, sdílí tyto obavy: „Je to neznámá stavba a neznáme její účel. Jsou na ní zvláštní obrazce, něco jako runové symboly, lidé jsou celkem oprávněně znepokojeni, občané se bojí a ptají se, co to znamená. Kontaktovali jsme městskou policii, kontaktovali jsme státní policii, zatím se nám však nepodařilo majitele této podivného instalace dopátrat.“ Přestože místní jsou znepokojeni, záhadný monument čím dál více přitahuje zájem návštěvníků, kteří se chtějí na tuto nečekanou atrakci podívat na vlastní oči.

Články, které by tě mohly zajímat