Právě vysíláme

V Česku skončil nouzový stav. Co to znamená?

12. dubna 2021 9:10
V Česku skončil nouzový stav. Co to znamená?

V České republice dneškem skončil po 188 dnech nouzový stav. Většina opatření proti koronaviru zůstává díky pandemickému zákonu v platnosti, některá však byla zrušena. O jaká jde?

Po více než měsíci končí v České republice zákaz cestování mezi okresy. Ten platil s výjimkami pro cesty do zaměstnání či za lékařem od začátku března. Zároveň pomnul také zákaz nočního vycházení mezi 21:00 a 5:00 hodinou. Oproti očekávání zatím vláda neuvolnila pravidla pro shromažďování.

Do škol se s 12. dubnem vrací žáci prvního stupně základních škol a do školek pak předškoláci. Podmínkou prezenční výuky je pravidelné testování, které si děti budou pod dohledem učitelů provádět samy.

Otevírají se také obchody s dětským oblečením a s obuví a papírnictví. Na seznam znovuotevřených obchodů kabinet zařadil také čistírny, prádelny, zámečnictví, prodejny náhradních dílů pro auta a stroje nebo farmářské trhy. Studenti autoškol se pak mohou přihlásit ke zkouškám.

Obnovit provoz mohou zoologické a botanické zahrady, pouze však ve svých venkovních prostorech. Naplnit budou moci dvacet procent své kapacity. A povolení otevřít získaly také knihovny.

Zdroj: ČTK, ShutterStock

Články, které by tě mohly zajímat