Právě vysíláme

V Česku už je pět případů lidí nakažených koronavirem!

3. března 2020 11:10
V Česku už je pět případů lidí nakažených koronavirem!

Laboratorní testy v Česku podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) potvrdily pět případů nákazy novým typem koronaviru. Řekl to v úterý ráno novinářům. Dvě ženy, které nově přibyly, byly v kontaktu s dřívějšími případy. Celkem bylo v ČR testováno 236 lidí, na 16 výsledků se čeká.

První tři případy byly v Česku oznámeny v neděli, všichni pobývali v rizikových oblastech na severu Itálie. Poslední nově potvrzený případ je žena z Ekvádoru (1999) studující v Miláně. V Česku doprovázela Američanku studující rovněž v Miláně. V Česku byly jako turistky. Nákaza koronavirem byla u Američanky potvrzena už v neděli. První test Ekvádorky vyšel jako negativní, onemocnění ukázal až opakovaný test.

Podle ředitelky pražské hygienické stanice Zdenky Jágrové byly podrobně zmapovány kontakty všech nakažených. Obě turistiky přiletěly 24. února z Milána do Vídně, kde byly ubytovány v hotelu. Poté se přesouvaly do Budapešti, BrnaPrahy, kde bydlely v Airbnb.

V karanténě jsou podle ní řidič a 18 cestujících z autobusu, kterým dívky jely, dva taxikáři a číšník z restaurace, kde byly na obědě. Byt, kde byly ubytovány, se týden nepronajímá a potom bude dezinfikovaný.

V Česku byly první tři případy nákazy koronavirem ohlášeny v neděli. Šlo o americkou studentku z Milána, profesora, který se účastnil odborné konference v Udine, a muže z Děčína, který byl s rodinou na lyžařské dovolené v Itálii. Dalším případem je třiapadesátiletá žena hospitalizovaná v Ústí nad Labem, která byla na dovolené ve stejném hotelu jako muž z Děčína.

Podle ministra zdravotnictví je zásadní, že všechny dosud potvrzené případy spolu byly v kontaktu. Na Bulovce je izolována také třetí turistka cestující se dvěma s prokázanou nákazou, jejíž testy zatím vyšly negativně. Sledovány jsou i členové rodin, které byly společně s nakaženými lyžovat v Benátsku.

Všichni nemocní mají podle ministra mírné nebo žádné příznaky. Kromě jedné nakažené ženy v ústecké Masarykově nemocnici jsou na Bulovce, k jejímu převozu podle Vojtěcha není důvod.

Zdroj: ČTK

Články, které by tě mohly zajímat