Právě vysíláme

V Číně k očkování pobízí nejrůznějšími způsoby: Za vakcínu můžete dostat třeba čerstvá vejce

13. dubna 2021 15:10
V Číně k očkování pobízí nejrůznějšími způsoby: Za vakcínu můžete dostat třeba čerstvá vejce

Čerstvá vajíčka za odměnu, nebo naopak červený puntík u vchodu do domu – takovýmito pobídkami a tresty se snaží místní úřady v čínských městech přimět obyvatele, aby se nechali očkovat proti nemoci Covid–19.

Čína byla první zemí, kterou koronavirus počátkem loňského roku zasáhl, od té doby se jí ale podařilo šíření nákazy prakticky úplně potlačit. I proto mají zřejmě čínské úřady potíže občany přesvědčit, aby se nechali očkovat. V zemi se navíc používají výhradně vakcíny od čínských firem, které jsou kritizovány za netransparentnost při klinických studiích. Účinnost vakcín se pohybuje mezi padesáti a osmdesáti procenty.

Čínské úřady by chtěly do června naočkovat čtyřicet procent populace. Doposud ale nejlidnatější země světa s téměř 1,4 miliardy obyvatel aplikovala „pouze“ sto čtyřicet milionů dávek, přičemž většina vakcín se podává ve dvou dávkách.

Místní úřady se nyní předhánějí v nápaditosti, jak lidi k očkování nalákat. Na pekingském předměstí Ta-sing například rozdávají obyvatelům, kteří dostali obě dávky vakcíny, slevové kupony.

V další čtvrti úřady slibují naočkovaným lidem starším šedesáti let dva kartony vajec. Jiní lidé dostanou zdarma vstupenku do známého lamaistického chrámu Jung-che-kung v Pekingu, která normálně stojí 25 jüanů (83 Kč).

Ve čtvrti Si-čcheng v centru Pekingu jsou nyní vchody do domů označeny barevnou značkou, která ukazuje, kolik obyvatel či zaměstnanců objektu se již nechalo očkovat. Pokud je to více než osmdesát procent, značka je zelená, v případě čtyřiceti až osmdesáti procent žlutá a u méně než čtyřicet procent červená.

„Připadá mi to trochu zvláštní,“ říká číšnice Wang Jing, na jejíž kavárně teď svítí červená značka. „Myslela jsem si, že  očkování  bude  dobrovolné, ale teď  mám pocit, že ho musí podstoupit všichni,“ dodává.

Wang měla zpočátku strach, jestli jsou vakcíny dostupné v Číně bezpečné, ale nakonec i s kolegyněmi na očkování půjde. „V barech a restauracích to zákazníky uklidní,“ podotýká.

Zdroj: ČTK

Články, které by tě mohly zajímat